Vijesti 04.01.2016.

Otežan saobraćaj u BiH zbog ugaženog snijega

ČITANJE: 3 minute
snijeg putevi
Zbog niske jutarnje temperature vazduha i ugaženog snijega saobraćaj se u većem dijelu Republike Srpske odvija usporeno i otežano, a u u Federaciji BiH (FBiH) nema većih zastoja na putevima, saopšteno je iz Auto-moto saveza Republike Srpske.

Obavezno je posjedovanje zimske opreme, dok je za teretna vozila sa prikolicom i za šlepere obavezna upotreba lanaca na prevojima Romanija, Rogoj, Han Pogled, Karaula, Nišići, Romanija i Rogoj.

Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu gdje vrše čišćenje i posipanje svih važnijih dionica.

Na dionicama u usjecima i pored kamenih kosina moguć je odron kamenja i zemlje na kolovoz.

U toku su radovi na izgradnji obilaznice oko Brčkog na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, zbog čega je izmijenjen režim odvijanja saobraćaja u naselju Gredice.

Na dionici Brčko-Lončari, u naselju Gorice zbog radova izmijenjen je režim saobraćanja i potrebno je poštovati privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Zbog izlaska vozila i građevinskih mašina koje su angažovane na izgradnji auto-puta Banjaluka-Doboj, na dionici magistralnog puta Klašnice jedan-Prnjavor /naseobina Lišnja/ na snazi je izmjena režima saobraćaja, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici regionalnog puta dionica Vijaka dva-Razboj u toku su radovi na sanaciji klizišta i rehabilitaciji kolovoznog zastora, zbog čega se saobraćaj odvija jednom saobraćajnom trakom, uz naizmjenično propuštanje vozila i privrmeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Preko mosta u mjestu Dragalovci na snazi je zabrana saobraćaja za teretna vozila preko pet tona ukupne mase i visine veće od 3,5 metra.

Zbog izvođenja radova na izgradnji puta Nevesinje-Berkovići dionica Vojne-Zovi Do, saobraćaj se odvija usporeno.

Na regionalnom putu Gornja Vijaka jedan-Gornja Vijaka dva privremeno će biti preusmjeren saobraćaj na novoizgrađenu saobraćajnicu, zbog radova na izgradnji vijadukta na autoputu Banjaluka-Doboj, dionica Prnjavor-Doboj.

Na dionici regionalnog puta Kotor Varoš-Mitrovići radi izvođenja radova na rekonstrukciji i sanaciji gradske vodovodne mreže i proširenja kanalizacione mreže, saobraćaj se odvija naizmjenično jednom saobraćajnom trakom, uz privremeno postavljenu saobraćajnu signalizaciju.

Na dionici regionalnog puta Ukrina-Vijaka, u Vijačanima zbog radova na sanaciji kolovoza saobraćaj se odvija povremeno jednom trakom. Na putu Karanovac-Mitrovići na mjestu klizišta saobraćaj se odvija jednom saobraćajnom trakom.

Na dionici magistralnog puta Brod na Drini-granica BiH/Crna Gora /Šćepan Polje/, nakon završenih radova na poboljšanju uslova odvijanja saobraćaja, moguć je saobraćaj za autobuse sa više od 22 sjedišta i čija najveća dozvoljena masa je veća od pet tona, te za vozila čija ukupna masa ne prelazi 16 tona, uz napomenu da na velikom klizištu u dužini od 20 metara, ukupna širina puta iznosi tri metra, što je obilježeno adekvatnom vertikalnom saobraćajnom signalizacijom.

Od 23. novembra na regionalnom putu Bratunac tri-Drinjača i dalje ostaje na snazi zabrana za teretna vozila ukupne mase preko 3,5 tone i autobuse klase M3, dok se zabrana ne odnosi na autobuse prevoznika holdinga “Drinatrans” Zvornik.

U FBiH su aktuelni radovi na putevima Jablanica-Prozor, Stup-Rajlovac, na širem području Mostara /sjeverni ulaz u grad i saobraćajnice u gradu/, te petlju Blatuša u Zenici i magistralni put Sarajevo tranzit.

Na graničnim prelazima trenutno, nema dužih zadržavanja.

Zbog loših vremenskih uslova u Hrvatskoj i dalje je na snazi zabrana saobraćaja za teretna vozila preko 7,5 tona nosivosti na graničnom prelazu Izačić.

(Agencije)