Vijesti 27.04.2017.

Otišao anđeo koji nas je ujedinio

ČITANJE: 3 minute

Naše Sofije više nema. Ostavila nam je svima obavezu da se borimo još jače i još više za svu djecu. Sofija, ti si naš zavjet zauvijek! Neka ti je vječna slava i hvala ti što si nas ujedinila!

Riječi su ovo kojima su se juče oglasili iz Humanitarne organizacije “Budimo ljudi” kada su saopštili da je trogodišnja Sofija Mićević iz Banjaluke preminula. To su  riječi koje su odjeknule i u srcima mnogih, jer su iz sve snage navijali da ova malena djevojčica ozdravi. Nažalost, izgubila je bitku za život.

Iz organizacije “Budimo ljudi” rečeno je da su stupili u kontakt sa djedom, a zatim i sa Sofijinim roditeljima, koji su im potvrdili tužnu vijest. Srce male lavice nije izdržalo.

– Jutros u devet časova stalo je srce velikog borca, junaka koji je vodio nevjerovatne bitke, a zajedno sa ovim srcem stalo je srce svih volontera širom Republike, svih ljudi koji su gledali prema Beogradu posljednjih mjesec sa nadom i vjerom – rekli su juče u ovoj organizaciji.

Vijest o odlasku ove male heroine rasplakala je mnoge. Zavladala je tuga uz osjećaj nevjerice, nemoći, bijesa, kao i neminovno pitanje – zašto je tako moralo da bude.

Malena Sofija bolovala je od akutne limfoblastne leukemije. Razboljela se sa samo četiri mjeseca. Bila je na liječenju u Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i djeteta “Dr Vukan Čupić” u Beogradu, gdje je primala terapiju kako bi što prije mogla otputovati na liječenje u SAD.

Na taj put nije uspjela da ode. Ipak, uspjela je u jednom – da ujedini cijelu Republiku Srpsku, BiH, region, ali i šire. Kada se saznalo da je za njeno liječenje u klinici u Baltimoru potrebno 270.000 dolara, granice su se izgubile. Pomoć je počela da pristiže sa svih strana.

Sofijine oči i osmijeh razoružali su i osvojili hiljade ljudi, koji su se bezrezervno odazvali pozivu da joj pomognu. Za nju su igrane utakmice, organizovane priredbe, predstave i koncerti. Ujedinila je mlade, stare, pa čak i političare.

Svi su se molili za Sofijino ozdravljenje, a njeno ime pomenuto je povodom Cvijeti i u jednoj crkvi u Češkoj.

Karavani humanosti obišli su mnoge gradove i opštine kako bi prikupili pomoć za njeno liječenje. Svi su radili složno i humanost je zablistala punim sjajem. Uprkos tome što je u kratkom roku prikupljen novac za prvi dio liječenja, djevojčica nije uspjela da dođe do spasonosne klinike “Džon Hopkins”. Njeno zdravstveno stanje je bilo veoma loše, zbog čega ljekari nisu mogli da je upute na tako dalek put.

Mali anđeo je pokazao da u mnogima od nas postoji ljudskost i dobrota na koju ne smijemo zaboraviti ni sada, kada Sofija više nije sa nama.

Telegram saučešća

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je porodici Mićević telegram saučešća povodom smrti njihove djevojčice. Poruke saučešća porodici i rodbini juče su preplavile društvene mreže, ali i sve portale koji su objavili vijest da je malena Sofija preminula.

(glassrpske.com)

Oznake: Milorad Dodik