Vijesti 27.10.2015.

Otišla u rat protiv islamista, nagrada – oduzimanje pasoša!

ČITANJE: 1 minuta
dzoana-palani
Džoana Palani (22), Dankinja kurdskog porekla koja je na svjetske naslovne strane dospjela prije godinu dana kada je napustila fakultet da bi se pridružila kurdskim snagama u borbama protiv Islamske države nije se lijepo provela kad se vratila kući. Po povratku su joj oduzeli pasoš kako se ne bi više vraćala u Siriju.

Džoana je bila jedna od mnogih ljudi iz Evrope koji su otišli da ratuju u sirijski grad Kobane, poznat po tome što je od septembra 2014. do januara 2015. bio pod opsadom Islamske države, piše Jutarnji list.

Većina grada je uništena, a stanovništvo, koje je brojalao 45.000, većim dijelom je pobjeglo u Tursku.

Kada su se suklobi završili, Džoana se vratila u Dansku, ali joj je danska obavještajna služba PET oduzela pasoš da se više ne bi vraćala u Siriju.

– Oduzeli su mi pasoš, pa se pitam da li ima smisla vraćati se u vojnu službu – kaže ona.

Ona je na Fejsbuku napisala da joj nije jasno zašto se na nju primjenjuje pravilo “stranih boraca”, koje je osmišljeno da bi se danski državljani spriječili da se pridruže terorističkim grupama.

– Kako mogu da budem prijetnja Danskoj ako sam član redovne vojske koju Danska trenira i pomaže u borbi protiv Islamske države – pita se ona.

Danski ministar pravosuđa Soren Pind istakao je da je pravilo jasno, ali da Palani ima mogućnost da ospori odluku pred sudom.

(Jutarnji.hr)