Biznis 03.07.2016.

Otkazi uoči penzije: Vlasniku “Vrbasa” ne trebaju starci, mlađe zapošljava zbog podsticaja?!

ČITANJE: 2 minute

Pod izgovorom da su tehnološki višak, u Drvnoj industriji „Vrbas“ u Banjaluci otpušteno je 50 radnika, od kojih je nekima ostalo samo nekoliko mjeseci do penzije.

Prošle sedmice je nastala prava drama jer se većina radnika sa ovakvom iznenadnom odlukom poslodavca nije složila. U sve to umiješalo se i obezbjeđenje.

– Koleginica koja ovde radi više od 30 godina, i sada je pred penzijom, odbila je da prihvati otkaz. Bilo je strašno, došlo je obezbjeđenje i na silu je izbacilo – ispričala jedna od radnica ovog preduzeća, koja zbog sigurnosti na poslu nije htjela da joj spominjemo ime.

Dodaje da ovo nije jedini primjer, te da je otkaz pred penziju zadesio još jednu radnicu.

– Rekli su mi da sam tehnološki višak i da imam mjesec dana otkaznog roka, a na moje mjesto doveli su drugu ženu. Uslovili su me da potpišem rješenje o otkazu, kako bih se mogla izboriti za bilo kakvu otpremninu – ispričala je ova, sada bivša radnica.

Dok je 50 porodica ostalo bez „kore hljeba“, vlasnik “Vrbasa” Ljubomir Ćubić, kaže da ne vidi zašto se „podigla prašina“. Tvrdi da je većini tih radnika istekao ugovor i da nije bilo potrebe da ih produži.

– Zar nije bolje da ostavim mlade i jake ljude, koji su bolja radna snaga od onih koji su pred penziju – objašnjava Ćubić, koji se uzda u to da će se za buduće penzionere iz njegovog preduzeće pobrinuti Vlada RS.

Da Ćubić ovu politiku vodi već odavno, tvrde i ostali radnici koji kažu da „dovođenjem nove radne snage“ zarađuje novac.

– Primaju nove radnike, uzimaju novac za podsticaje i onda stavljaju ljude na najgore radno mjesto, maltretiraju ih da bi oni sami napustili posao, i tako doveli nove. Inspekcija nam je dolazila često i ništa nisu našli. Ne znam šta je to i kakav dogovor ima da niko osim radnika ne vidi šta se ovdje dešava – isprčao je jedan od zaposlenih.

Pored otkaza, radnici kažu da se ne nadaju ni otpremnini, koju samo rijetki dobiju, i to u vidu nameštaja.

U Savezu sindikata RS ističu da se radnici „Vrbasa“ nisu udružili u sindikat, a u Republičkom inspektoratu kažu da im se još niko nije obratio zbog otkaza.

Nema posla

Dok radnici tvrde da se „satiru“ od posla i da imaju minimalne gubitke, Ljubomir Ćubić tvrdi suprotno i dodaje da je zbog manjka posla primoran davati otkaze.

– Opada nam prodaja, ne mogu držati ljude ako su mi višak. Da ima mjesta zaposlio bih sve, ali ne ide – rekao je Ćubić.

(Euroblic)