KO ŠVERCUJE MIGRANTE Otkriven šef operacije, poznata imena vozača i glavne rute kroz Hrvatsku

Hrvatski portal Dnevno.hr ekskluzivno otkriva detalje o švercu migranata, imena vozača i glavne rute. Kako piše novinar Marin Vlahović, Hrvatska nije uspjela odbraniti svoje granice i zaustaviti ulazak ilegalnih migranata, za koje je ovo samo tranzitna zemlja, ne i krajnji cilj.

Jedan kolega novinar, svojevremeno je izjavio da u Hrvatskoj ne postoji istraživačko novinarstvo. Utvrdio je kako se teme obrađuju retrogradno.

To je djelomično tačno. S druge strane, novinari znaju i otkrivati afere, ali im se podaci plasiraju iz institucija, što spada pod tzv. „curenje informacija“. Ipak, ponekad se dogodi da institucije i službe, nemaju pojma kakva im zbivanja prolaze pored nosa. Zbog velikog nepovjerenja u državne službe, građani ove zemlje, radije će se povjeriti nekim novinarima, nego policiji, ili recimo USKOK-u. Zato je važno biti u doticaju s običnim ljudima, jer su oni nerijetko informisaniji od političara, ili državnih službenika.

Hrvatska nije uspjela obraniti granicu

Republika Hrvatska ulaže ogromna financijska i ljudska sredstva u zaustavljanje ulaska ilegalnih migranata, a opet, usprkos svim tim naporima, granicu svakodnevno prolaze desetine, možda i stotine Pakistanaca, Afganistanaca, Sirijaca i pripadnika drugih naroda. Suprotno izjavama pojedinih političara, većina tih ljudi ne želi ostati u Hrvatskoj. Oni idu za Italiju, Njemačku i druge razvijene zemlje. Hrvatska je za njih samo tranzitna zemlja, ne i krajnji cilj.

Na prvi pogled, čini se da je u pitanju jedan kaotičan proces naseljavanja i promjene nacionalne karte Europe. S druge strane, ima onih koji šire pogrešne informacije i teorije zavjera, koje zapravo prikrivaju stvarnu zavjeru. Nema sumnje, ova masovna seoba naroda, veća je od Hrvatske koju vodi poltronska i nesposobna vlast. Možda je veća i od same Europe, koja više ni sama ne zna, kako se jedinstveno postaviti prema migrantima. No nije na novinarima da promišljaju o geopolitičkim kretanjima i lamentiraju unedogled o već poznatim i utvrđenim činjenicama. Novinari trebaju izvještavati o zbivanjima s kojima javnost nije upoznata i pisati istinu, čak i kada od te istine mnoge, pa i samog novinara,  zaboli glava.

Sjedište organizacije u Zagrebu

Sameer Parvez Khan ima dvadeset godina i živi u Zagrebu na adresi Andrije Žaje 49. Već na prvi pogled, Sameer se razlikuje od svojih vršnjaka. Na ruci nosi skupocjeni modni nakit i ručni sat marke „Ulysse Mardin“ koji košta oko 8000 dolara. Sameer je besprijekorno odjeven u najskuplje robne marke a posjeduje i vozni park, čija bi približna vrijednost mogla biti oko pola milijuna eura. On ne krije svoje bogatstvo, već kao mladi čovjek, živi život punim plućima.

Razgovarali smo s većim brojem vozača koji su vozili migrante kroz Hrvatsku prema Sloveniji. Kao glavnog organizatora ove operacije, identificirali su pakistanskog državljanina Sameera Parveza Khana. Prema procjenama dvojice bivših vozača, organizacija Sameera Parveza Khana, prebacila je preko tisuću Afganistanaca i Pakistanaca u Italiju i Sloveniju. Oni tvrde da Sameer po svakom prevezenom migrantu zaradi 600 eura. Doduše, posljednjih mjeseci, zbog pojačane kontrole granice, cijene vožnji su skočile, tako da je i njegova zarada porasla. U početku, vozači su dobivali 100-150 eura po migrantu, a iskusnijima se sada nudi i po 600 eura. Novac se preuzima preko „Western Uniona“ a kompletna komunikacija, od Pakistana do Zagreba, odvija se preko „WhatsAppa“. Jedan od vozača s kojima smo razgovarali, otkrio nam je rute, kao i „drop in“ i „drop off“ zone. Zone preuzimanja migranata su Plitvice, Slunj, Osijek, Gračac, Glina i Udbina. Tzv. „drop off“ zone su Zagreb, Rupe, Buzet, Vukovo Selo i Šapina. Zanimljivo je da dio migranata ostaje u Zagrebu. Većina privremeno, a dio trajno.

Kako vozači nadmudruju hrvatsku policiju

Sameer Parvez Khan, ne pronalazi osobno vozače, već taj dio posla obavljaju organizatori, članovi organizacije višeg ranga, koji su ujedno zaduženi i za nabavu vozila. Uglavnom se koriste rent-a-car automobili modela opel insignia, golf VII, opel corsa, ford fiesta, ali i dostavna kombi vozila. Došli smo do saznanja, da je za istu svrhu, Sameer Parvez Khan, nedavno u Dugavama kupio kamion. Jedan od vozača, opisao nam je kako izgleda vožnja migranata.

„Nikada ne ide jedno vozilo. Obično se radi o dva ili tri vozila. U jednom su migranti, dok drugi imaju ulogu osiguranja, odnosno skretanja pozornosti policije. Ako se pojavi policijska pratnja, oni tada namjernu izvedu prometni prekršaj, naglo koče i krivudaju u vožnji, kako bi izazvali reakciju policije. Tada ih policija presretne i zaustavi, dok vozilo s migrantima normalno nastavi vožnju.”

Neki članovi organizacije, nalaze se u pritvoru, no prema informacijama vozača, nisu odali svoje nalogodavce. Hrvatska policija, zasad je uspjela uhvatiti isključivo vozače migranata, a niti jednog organizatora. U Sloveniji je „pao“ izvjesni Antun Amić, tako što je izazvao prometnu nesreću, dok se u njegovom automobilu nalazilo ukupno sedam migranata! Amić je pripadao Sameerovoj organizaciji.

Spisak vozača

Od jednog bivšeg vozača, uspjeli smo dobiti popis nekih osoba koje se vozile migrante u organizaciji Sameera Parveza Khana. Njihova imena su: Antonio Tokić iz Velike Bune (organizator nabave vozila i voditelj na rutama), Marko Bulić (vozač), Nenad Jotanović (vozač), Leon Palić (vozač), Dadian Babić (vozač), Filip Stankić (vozač), Antonio Malić (vozač), Antun Amić, Franjo Medvidović, Ante Medvidović, Tomislav Bulić, Ivor Beus i Filip Vukoje (sve vozači). Važno je napomenuti kako se radi o vozačima koje je pronašao i angažirao samo jedan od organizatora. Prema našim informacijama, u hijerarhiji organizacije, ispod Sameera Parveza Khana, nalazi se ukupno pet organizatora, ili bolje rečeno, posrednika. Temeljem tih podataka  možemo procijeniti, kako je za ova organizacija, do sada, angažirala između pedeset i stotinu vozača. U pravilu, to su mlađe osobe u ranim dvadesetim godinama života, koje su zbog lake zarade spremne na sebe preuzeti i određeni rizik.

 

Tko je zapravo Sameer Parvez Khan?

Ali vratimo se na Sameera Parveza Khana, mladića koji bezbrižno i neometano,  iz svog stana u Zagrebu, vodi kompletnu operaciju i na tome zarađuje ogroman novac. Vozači tvrde da mu je otac konzul ili ambasador Pakistana u Italiji. Kako ne bi izazvali sumnju, i pritom upozorili Sameera da ga istražujemo, nismo tražili službenu potvrdu ove informacije. Umjesto toga, uputili smo se na njegovu kućnu adresu. Nažalost, nije bio doma. Zato smo porazgovarali sa susjedima. Gospođa iz trgovine „Prehrana“ ostala je zbunjena našim pitanjima. Doduše, rekla nam je i da kratko radi u trgovini. Zvonili smo na vrata i susjedima, ali kada su čuli da smo novinari, nisu nam niti htjeli otvoriti vrata. Srećom, konobarica u kafiću koji se nalazi u neposrednoj blizini Sameerove adrese, ispričala nam je o grupi mladih, skupo odjevenih Pakistanaca, koji su redoviti gosti kafića. Kada smo joj opisali Sameera, potvrdila nam je njegov opis. Mogli smo i bez ovog terenskog dijela posla, jer Sameer nije previše tajnovit mladić. Na svojim Instagram i Facebook profilima, mladi gospodin Khan ima dosta pratilaca koji se dive njegovom bogatstvu i životnom stilu.

Uz skupe aute, nakit i odjeću, tu su i drugi statusni simboli, poput kubanskih cigara. Sameer objavljuje i fotografije rent a car vozila, a predstavlja se kao samozaposleni poduzetnik u globalnom biznisu uvoza i izvoza. Što je roba s kojom posluje, nije teško pogoditi.  U stvari, da budemo potpuno otvoreni, Sameer se sprda s hrvatskom policijom i obavještajnom zajednicom, baš kao što se Vlada Republike Hrvatske sprda s ovim narodom. Naravno, iza svega je jaka pozadina.

Svi navedeni podaci, ne otkrivaju svu moć i logističku potporu operacije Sameera Parveza Khana. Jedna druga fotografija, govori više od svakog luksuza. To je fotografija značke „Inter-Services Intelligence-a“, ili Pakistanske obavještajne službe. Vrlo vjerovatno, Sameer uživa zaštitu ove obavještajne agencije, što potvrđuje još jedan bitan detalj. Na samo 400 metara udaljenosti od adrese Sameera Parveza Khana, nalazi se Konzulat Islamske Republike Pakistana. Hrvatska Vlada i policija, bez opsežne diplomatske akcije, ne mogu niti pregledati osobne stvari i mobitele Sameera Parveza Khana, a kamoli ga privesti na ispitivanje.

Prema Bečkoj konvenciji, kao nosilac diplomatskog imuniteta, Sameer Parvez Khan, ne podliježe hrvatskom pravosuđu. Izvjesno je da prema političkoj strategiji i doktrini Islamske Republike Pakistan, Sameer nije prekršio zakon. Što se tiče strahova o masovnom zapošljavanju migranata, Sameer nije zaposlio niti jednog Pakistanca, ali je zato omogućio dobru i laku zaradu brojnim građanima Republike Hrvatske. I tako, u trenucima dok traju prepucavanja između Vlade, predsjednice i saborskih zastupnika oko Marakeškog sporazuma, postavlja se logično pitanje. Kome treba sporazum, kad imamo Sameera Parveza Khana?

(Dnevno.hr)

DAVOR DRAGIČEVIĆ: Stajaćemo ovdje do 7. aprila

Banjalučani su i 263. dan izašli na Trg Krajine tražeći da se rasvijetli ubistvo studenta Davida Dragičevića. Davidov otac Davor rekao je da poslije aprila nema više čekanja. – Nisam rođen da bih sa svojih 50 godina stajao na ovom mjestu i molio ubice i zločince za pravdu, za moje ubijeno dijete – rekao je

NAKON BROJNIH PROTESTA I DELOŽACIJA Radomir Kuzmić sa porodicom konačno u svojoj kući

Poslije devet godina protesta, neizvjesnosti, deložacija, porodica Kuzmić napokon će mirno spavati pod svojim krovom. Njima je, Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica RS, putem međunarodnog projekta, sagradilo kuću u naselju Česma. Dvije spavaće sobe, kuhinja i trpezarija, dovoljne su ovoj četvoročlanoj porodici da konačno odahne i nastavi sa svojim životom, i da se glavi

PREKO 40 IZLAGAČA Otvoren prvi Festival domaćih proizvoda u Banjaluci

U Banjaluci je večeras svečano otvoren prvi Festival domaćih proizvoda na kojem je predstavljeno preko 40 izlagača iz RS. Organizator Festivala je Udruženje mladih ekonomista (UMEK), koje već nekoliko mjeseci radi na projektu “Kupuj domaće – ulaži u Srpsku!” s ciljem povezivanja domaćih proizvođača sa kranjim potrošačem. Prema najavama organizatora, osnovni cilj projekta jeste da

REORGANIZACIJA MINISTARSTAVA Visoko obrazovanje između prosvjete i nauke

U Narodnoj skupštini RS usvajanjem Zakona o republičkoj upravi, došlo je do reorganizacije ministarstava u Vladi RS te je formirano Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo. Ovom promjenom oblast djelovanja Ministarstva nauke i tehnologije se značajno proširuje, “u skladu sa modernim tendencijama i zahtjevima informatičkog društva”, navedeno je tada.  Objašnjeno je da

“Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor gostovala u Banjaluci

Moderna po formi s audio i video efektima, aktuelna zbog obilježavanja stogodišnjice završetka Velikog rata, glumački još neuigrana do kraja s pokojom manom zanemarivom pod velom slave i vrline drame od nacionalnog značaja, predstava “Kolubarska bitka” Pozorišta Prijedor odigrana je u srijedu uveče na velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske. Riječ je o autorskom projektu

Uskoro novo ruho Ulice Davida Štrpca

Sanacija ogranka Ulice Davida Štrpca u naselju Paprikovac, u dužini većoj od 200 metara, biće izvođena u dvije etape, kazao je Ilija Đurić, vlasnik firme “Građenje Đurić”, koja izvodi radove. “U okviru ovih radova, koji su u toku, biće izvršena kompletna sanacija 100 metara ove ulice, koja će podrazumijevati zamjenu i dizanje asfalta, postavljanje tamponskog

Godišnji sastanak UG Kultura kulturi 22. decembra

Danijel Mihić iz Udruženja građana “Kultura kulturi” pozvao je sve zainteresovane na godišnji sastanak ovog Udruženja koji će se održati 22. decembra u Domu omladine u Banjaluci, sa početkom u 18 časova. “Ove godine naši sugrađani i sunarodnici imali su priliku da lično osjete kako žive u podvojenoj stvarnosti prepunih manipulacija, forsiranja mržnje, širenje straha,