Vijesti 22.10.2015.

Otkrivamo: Avion saradnika Darka Šarića zarobljen na aerodromu zbog neplaćanja ležarine?!

ČITANJE: 3 minute

?????????????

Avion Zorana Ćopića, za koji je u sudskom postupku utvrđeno da je zarađen pranjem prljavog novca narko bosa Darka Šarića, “zarobljen” je na beogradskom aerodromu Nikola Tesla, zbog duga od 15.000 KM, saznaje Banjaluka.net.

Nakon što je u sudskom postupku utvrđeno da je Ćopić kupio luksuznu “cesnu” prljavim novcem od Šarićeve droge, avion tipa cesna C-340, zajedno sa drugom imovinom, vrijednom oko 20 miliona KM, trajno je oduzet i još proljetos prenesen u vlasništvo Vlade Republike Srpske.

Međutim, prema saznanjima Banjaluka.net-a, letjelica koju je koristilo njegovo preduzeće “Avio rent”, nikada nije vraćena u Banjaluku. Razlog je, tvrde naši izvori, spor oko ležarine za avion u periodu dok se sudilo Ćopiću, kojeg je Vrhovni sud RS u januaru prošle godine osudio na četiri godine robije zbog pranja novca za balkanskog “kralja droge”.

Kako je utvrđeno u sudskom postupku, avion je, zajedno sa bijeljinskom “Šećeranom”, kupljen opranim Šarićevim novcem koji je ubacivan u privredne tokove u Republici Srpskoj i na taj način legtalizovan.

Direktor Agencije za upravljanje nelegalno stečenom imovinom RS Zoran Stanišljević kaže za Banjaluka.net da je Ćopićeva letjelica u aprilu ove godine uknjižena kao vlasništvo Vlade, ali i ističe da mu nije poznato gdje je letjelica u ovom trenutku.

On ističe da se ležarina za smještaj aviona plaćala tokom dugotrajnog suđenja Ćopiću i da trenutno dug prema beogradskom aerodromu, po njegovim saznanjima, iznosi oko 15.000 KM.

– Ležarina se plaćala samo dok je trajalo suđenje, a kad je okončan postupak i avion prenesen na Vladu, sa aerodromom je dogovoreno da se letjelica prebaci na dio aeodroma gdje se ne plaća ležarina. Iako avion više nije u našoj nadležnosti, poznato mi je da se vodi pravna bitka o tome da li će Vlada platiti taj dug, pošto je ta obaveza nastala u periodu kad avion nije bio u njenom vlasništvu ili će, pak, se taj dug staviti na teret Ćopiću, pa da ga Vlada onda kompenzuje kroz akcije – navodi Stanišljević.

S druge strane, više informacija o sudbini oduzetog aviona i spora sa beogradskim aerodromom nemaju ni u Vladi RS, iako je letjelica u njihovom vlasništvu.

U Ministarstvu saobraćaja i veza Banjaluka.net-u potvrđeno je samo da je, po njihovim saznanjima, avion smješten na beogradskom aerodromu, ali ni oni ne znaju kad će biti prebačen u Banjaluku i kakva će biti njegova daljnja sudbina pošto nisu zaduženi za rješevanje ovog pitanja.

Da stvar bude zanimljivija, ovo nije jedini avion s kojim Vlada, faktički, ne zna šta će.

U više navrata Vlada je pokušavala da se riješi “cesne”, naslijeđene iz doba bivše SFRJ, koja je do prije nekoliko godina služila za prevoz najviših republičkih funkcionera.

Iako je avion, prema tvrdnjama odgovornih iz Vazduhoplovnog servisa RS, remonotovan i u dobrom stanju, niko nije želio da kupi letjelicu za koju je traženo oko milion dolara.

(Banjaluka.net)