Politika 21.11.2015.

Ko će, uz Borenovića, voditi PDP nakon Ivanićevog povlačenja?

ČITANJE: 3 minute
pdp
Miroslav Brčkalo, poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) u Narodnoj skupštini RS, biće izabran za novog generalnog sekretara ove partije, dok će, u novoj organizaciji, pored već viđenog novog predsjednika Branislava Borenovića, PDP imati tri potpredsjednika – Igora Crnatka, Slavišu Markovića i Slavka Vučurevića, saznaje Banjaluka.net u izvorima bliskim vrhu PDP-a.

Uoči sabora PDP-a, zakazanog za 28. novembar, unutar partije već je, prema tvrdnjama naših sagovornika, već poznata okosnica nove “prve ekipe”, koju mahom čine bivše vedete PDP-ove omladine.

Nakon iznenadne odluke o povlačenju osnivača Mladena Ivanića, koji ovu partiju vodi još od 1999. godine, PDP je, kako stvari stoje, odlučio da znatno podmladi najuže rukovodstvo.

Poslije Sabora, prva mjesta u rukovodstvu zauzeće mladi kadrovi, od kojih je malo koji zakoračio u petu deceniju života.

Budući generalni sekretar Brčkalo, koji dolazi iz Pala, ima 34 godine, Marković 35, Crnadak 43, a novi predsjednik Borenović napunio je 41 godinu. Najstariji član novog rukovodstva je trebinjski gradonačelnik Vučurević koji je “veteran” sa 57 godina starosti.

Ivanić ostaje u Glavnom odboru

Prema saznanjima Banjaluka.net-a, Ivanić je odlučan u namjeri da rukovođenje partijom prepusti mladima, iako će sam ostati blizu stranačke vrhuške, pošto je, za razliku od prvobitnih najava, planira da zadrži mjesto u Glavnom odboru partije.

Komentarišući najavljene promjene u PDP-u, politička analitičarka Tanja Topić kaže za Banjaluka.net da bi ovakvi trendovi trebali biti uobičajni za većinu partija na našoj političkoj sceni. Ona je uvjerena da je podmlađivanje u PDP-u, ali i u drugim partija, od velike važnosti, pogotovo ako se zna da gro većih stranaka vode lideri koji su na tim pozicijama gotovo dve decenije.

– To pokazuje demokratski deficit unutar većine partija. Bilo bi normalno da svake četiri godine ili nakon neuspjeha na izborima, kao što je to na Zapadu, zamjenjujete stranačko rukovodstvo. Kod nas, pak, obično jedan čovjek, kad sjedne u fotelju predsjednika stranke, na toj opoziciji ostale maltene doživotno. Što se tiče PDP-a, pored podmlađivanja, još kvalitativniji iskorak bi napravili kad bi proveli istinske unutarstranačke izbore za predsjednika i da postoji više kandidata, a ne da se unapred zna kome je to mjesto namijenjeno. Ali, bez obzira na to, ovaj postupak je svakako hvale vrijedan – smatra ona.

Doživotni predsjednici

Topićeva je sigurna da trend podmlađivanja neće pratiti ostale političke partije, jer je, kako kaže, “teško razbijati tu okoštalost u političkoj svijesti po kojoj jedan čovjek treba rukovoditi političkom partijom do kraja života.”

– Ivanićev postupak govori da je on zrelo procijenio ovaj politički trenutak. Izborom za člana Predsjedništva BiH, on je zaokružio dobar dio svoje političke karijere.  Sa druge strane, mnogi političari koji zauzimaju važna mjesta zanemaruju koliko je zapravo zahtjevno voditi jednu partiju. Kada obavljate jednu važnu državničku funkciju, kao što je trenutno obavlja Ivanić, onda treba biti pošten i priznati da nema dovoljno prostora i energije da se bavi i vođenjem partije. Mislim da je on to dobro procijenio – smatra ona.

Prema njenim riječima, podmlađivanje rukovodstva jeste politički rizik, ali ni samo iskustvo, s druge strane, nije nikakva garancija.

– Sa druge strane, činjenica je i da Ivanić ne napušta PDP, nego se samo povlači sa predsjedničke funkcije. Takođe, i sam Borenović je već godinama prisutan u političkom životu, tako da se ne može reći da mu nedostaje iskustva – kaže Topićeva.

(Banjaluka.net)