Vijesti 19.01.2016.

Otkrivamo: Ko su kandidati za rektora Banjalučkog univerziteta

ČITANJE: 2 minute
univerzitet
Senat Banjalučkog univerziteta raspisaće 26. januara ove godine konkurs za izbor novog rektora, koji će u uticajnoj fotelji najvećeg univerziteta Srpske zamijeniti Stanka Stanića, saznaje Banjaluka.net.

Prema saznanjima Banjaluka.net-a, izborna trka i lobiranja kod članova Senata počela su već unazad nekoliko mjeseci, s obzirom na to da da odlazećem rektoru Staniću, koji je na ovoj funkciji već deset godina, mandat ističe krajem maja ove godine.

Kako saznajemo, najbliži osvajanju ove funkcije su Novak Kondić, aktuelni dekan Ekonomskog fakulteta, Vitomir Popović, dekan Pravnog fakulteta, ali i Ranko Škrbić, donedavni ambasador BiH u Srbiji i nekadašnji ministar zdravlja RS, čija je nagovještena kandidata iznenađenje za sve na Univerzitetu.

– Pored njih, za ovu poziciju će se, po svoj prilici, boriti i Rajko Gnjato, profesor i bivši dekan Prirodno matematičkog fakulteta, profesorica i bivši poslanik republičkog parlamenta Gordana Đurić, Milan Mataruga, aktuelni prorektor Univerziteta. Međutim, njima se, ipak, pridaju manje šanse – tvrde izvori Banjaluka.net-a.

Da bi neko od kandidata osvojiio prestižnu fotelju i u narednih pet godina vodio najveći univerzitet Srpske moraće da obezbjedi podršku najmanje 15 od ukupno 29 članova Senata.

Naši izvori tvrde da su pojedine članove Senata već kontaktirali neki od kandidata koji su im obećali razne benificije ukoliko dobiju njihov glas prlikom predstojećeg izbora.

– Uvjereni smo da bi poziciju rektora trebao osvojiti neko ko ima najbolji program za dalji razvoj Univerziteta, a ne oni koji pokušavaju da “kupe” ljude kako bi zasjeli u fotelju. Žalosno je, ali i na određen način poražavajuće za sam Univerzitet da se borba za poziciju rektora vodi na ovaj način. Bilo bi tragično kad bi takvi kandidati stekli mogućnost da vode Univerzitet – tvrde naši izvori.

(Banjaluka.net)

Oznake: Ranko Škrbić