Otkrivamo: Medicinska marihuana uskoro na recept i u BiH

marihuana
marihuana
Upotreba kanabisa u medicinske svrhe već je uzela maha u velikom broju zemalja, a prema saznanjima Buke, uskoro bi i oboljeli od malignih bolesti u Bosni i Hercegovini mogli da isprobaju ovaj lijek, i to legalno.

Iako još uvijek lijekovi na bazi kabinoida, a posebno ulje marihuane, važe za kontroverzne u zvaničnoj medicini, BiH bi trebala da u ovoj godini, uz strogu kontrolu, omogući građanima oboljelim od teških malignih bolesti liječenje sa ovim preparatima. Ovaj potez bi uveliko olakšao život mnogim bolesnicima u BiH, posebno jer je već opšte poznato da ogroman broj oboljelih od multiple skleroze i malignih bolesti koristi ulje kanabisa koje nabavljaju na „crnom tržištu“.

Iako u velikom broju slučajeva i ne znaju šta kupuju, rizikuju da padnu u ruke policije i daju posljednju marku koji imaju, to ne spriječava građane BiH, koji boluju od najtežih oblika karcinoma da se domognu „čudotvornog napitka“, kako ga zovu. Da bi ovim mukama mogao doći kraj potvrđeno nam je u Ministarstvu civilnih poslova BiH, iz kojeg navode da je prije nekoliko dana zvanično formirana Ekspertska radna grupa koja će donijeti preporuke i mišljenja o opravdanosti primjene kanabisa i kanabinoida u strogo kontrolisane svrhe.

– Na trećem sastanku Konferencije za oblast zdravstva u Bosni i Hercegovini, koju čine ministar civilnih poslova BiH, federalni ministar zdravstva, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske i šef Odjela za zdravstvo i ostale usluge Brčko distrikta BiH, održanom 1. decembra ove godine u Mostaru, donijet je zaključak kojim se Ministarstvo civilnih poslova BiH zadužuje da oformi i koordinira rad Ekspertske radne grupe.

Ministarstvo civilnih poslova je odmah nakon održanog sastanka  Konferencije zatražilo od Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, entitetskih ministarstava, komora ljekara i farmaceuta, imenovanja članova Ekspertske radne grupe. Do sad smo zaprimili sva potrebna imenovanja, i u najskorijem vremenu biće održan prvi sastanak Ekspertske  radne grupe. Nakon što imenovana radna grupa donese mišljenje, isto će biti dostavljeno Komisiji za suzbijanje zloupotrebe opojnih droga  BiH, nadležnoj za dalje postupanje- potvrdili su nam iz Ministarstva civilnih poslova.

Koliko je ovo važno pitanje za sve oboljele od karcinoma ispričala nam je načelnica klinike za onkologiju Univerzitetsko-kliničkog centra RS Zdenka Gojković.

– Ovo je veoma bitno za sve pacijente oboljele od karcinoma i mi nismo smjeli da čekamo da vidimo kako će se stvari odvijati u susjednim zemljama, poput Hrvatske koja je daleko ispred nas, jer ljekovita dejstva marihuane su nešto što je dokazano i već je poznato da kanabis pomaže u ublažavanju neželjenih efekata hemoterapije. Čak je i Američka organizacija za hranu i lijekove objavila studiju u kojoj navode da marihuana može uticati na suzbijanje ćelija tumora. Ja sam svakodnevno u kontaktu sa ljudima oboljelim od najtežih oblika karcinoma koji ne mogu da se izbore sa nesnosnim bolovima. Lijekovi im ne pomažu, a tada je jedini spas za kojim posežu marihuana- rekla je Gojkovićeva.

Ona je ove godine učestvovala i u radu komisije sastavljene od onkologa, farmaceuta i neurologa UKC RS, koja je dala pozitivno mišljenje o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe. Naime, Komisija koju je imenovao UKC RS, zaključila je da je opravdano razmotriti uvođenje doziranih farmaceutskih oblika na bazi sintetskih kanabinoida u terapijsku primjenu za strogo definisane indikacije. Ipak, konačna odluka o uvođenju farmaceutskih preparata na bazi konoplje u terapijske svrhe u nadležnosti je institucija i tijela na nivou BiH, zbog čega je u novembru Ministarstvo zdravlja RS i uputilo Savjetu ministara BiH prijedlog za stvaranje zakonske pretpostavke da se kanabinoidi koriste kao lijek.

Doktorka Gojković, koja će učestvovati i u radu novoformirane Ekspertske radne grupe na državnom nivou, očekuje da će prijedlog za uvođenje preparata od marihuane biti prihvaćen, zbog čega bi se već u 2016. godini ovi lijekovi mogli naći i u domaćim apotekama.

– Na sastancima učestvuju stručnjaci iz različitih oblasti medicine. Ja sam uvjerena da ćemo mi vrlo brzo dati pozitivno mišljenje o opravdanosti upotrebe ovih lijekova i na koji način bi se oni koristili. Naš cilj je da pomognemo oboljelim građanima, tako što će uz dosadašnju terapiju dobijati i lijekove od marihuane, koji će se moći uzeti u apotekama uz dozvolu određenog broja ljekara- rekla je Gojkovićeva za Buku.

Zbog svih problema sa kojima se suočavaju građani BiH pri nabavci ulja kanabisa ili nekih drugih lijekova na bazi kanabinoida, a sve u želji da prežive ili da spasu svoje namilije, vijest o legalizaciji marihuane u medicinske svrhe obradovala je najviše one koji su do sada ilegalno koristili ove preparate.

Prva inicijativa u BiH za upotrebu marihuane u medicinske svrhe došla je prošle godine od udruženja građana oboljelih od multiple skleroze, a predsjednik ogranka iz istočne Hercegovine Branimir Tamindžija nije krio oduševljenje što se cijeli proces bliži kraju.

– Ovo je ohrabrujuća vijest za sve nas koji bolujemo od multiple skleroze, ali i za one koji imaju maligne bolesti. Upotreba marihuane u medicinske svrhe za nas znači otvaranje vrata u novi život. Ulje kanabisa je trenutno najbolji lijek za oboljele od ove bolesti i mislim da bi ogroman pomak u liječenju bilo njegovo legalizovanje. Zato maksimalno podržavam nastojanja za legalizacijom, jer već sad ljudi samo od marihuane osećaju pomake. Tražio sam da se bar legalizuje lijek koji sadrži THC i koji se ubrizgava ispod jezika, ali ni to nismo dobili. Mi smo se dugo borili da krenemo za evropskim zemljama i regionom i omogućimo našim ljudima da dobiju zdravstvenu pomoć koja ih može izliječiti ili ublažiti njihove bolove, zbog čega je ovo veliki korak za svakog oboljelog- rekao je Tamindžija za Buku.

On se nada da će institucije na nivou BiH biti brze, te da će uskoro, oni kojima je to najpotrebnije, imati mogućnost da se liječe sa preparatima na bazi kanabinoida legalno, a ne da ove preparate nabavljaju u strahu na crnom tržištu.

– Ovo nije legalizacija marihuane za uživanje, već kontrolisano odobravanje lijeka i tu ne može doći do zloupotrebe. Zato apelujem na sve one koji pokušavaju da izokrenu ovu priču da ne rade na štetu nas koji godinama čekamo na ovaj lijek- poručio je Tamindžija.

I predsjednica Saveza žena oboljelih od raka dojke “Iskra” iz Banjaluke, Azra Ikalović se nada da bi ovo mogao da bude trenutak kad će oboljeli od malignih bolesti napokon dobiti mogućnost korištenja lijeka koji bi im mogao spasiti život ili bar pomoći u liječenju.

– Važno je što su se udruženja oboljelih od raka i multiple skleroze u BiH udružila u nastojanju da pacijentima bude omogućeno liječenje kanabisom. Zakon nije problem i mi imamo jednostavno rješenje, tako da se nadamo da će uskoro doći do legalizacije koja je za nas velika stvar, jer većina nas već koristi te preparate. Ipak, važno je da to i zakonski bude uređeno da ne moramo više da uzimamo marihuanu od dilera po ulici i da razmišljamo da li je to uopšte ono što nama treba- navela je Ikalovićeva.

Podršku legelizaciji preparata na bazi kanabinoida dali su i iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, a direktorica ove institucije Nataša Grubiša naglašava da svaka inicijitava koja bi mogla dovesti do boljeg liječenja pacijenata dobrodošla.

– To što ćemo za koji dan imati prvi sastanak Ekspertske grupe je jako dobra vijest, što bi u konačnici i trebalo da dovede do primjene kanabisa u medicinske svrhe i kod nas. Važno je napomenuti da je naš glavni zadatak da pomognemo pacijentima, a sve što predstavlja i najmanji vid pomoći u njihovom liječenju ne smijemo odbaciti. Sve je ovo dug postupak, ali smatram, da bi on na kraju trebao dovesti do dugo očekivane legalizacije- zaključila je Grubiša.

Ukoliko se situacija bude odvijala predviđenim tokom pacijenti u BiH bi vrlo brzo mogli da dobiju svoju prvu legalnu terapiju medicinske marihuane i tako, pored svih problema koje im sa sobom nose bolesti od kojih boluju, zaborave na borbu za ono što im u takvim trenucima najviše treba, a to je lijek.

(Buka)

KINA: Skoro 99% preduzeća ponovo počelo da radi

U Kini je najmanje 98,6 odsto velikih industrijskih preduzeća koji su zbog virusa korona morali da prekinu proizvodu, ponovo počelo da radi. Kako je saopštilo Ministarstvo inudustrije Kine, oko 89,9 odsto radnika se vratilo na svoja radna mjesta. Velikim preduzećima u Kini se smatraju ona čiji godišnji prihod je veći od 20 miliona juana (2,84 miliona dolara).

SZO: Uočili smo potencijalno stabiliziranje, ali nije vrijeme za ublažavanje mjera

Čelnik odjela za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) dr. Michael Ryan izjavio je u ponedjeljak da se broj slučajeva zaraženih koronavirusom u najteže pogođenim zemljama poput Italije i Španije “potencijalno stabilizira”, ali da još nije vrijeme ublažiti oštre mjere na limitiranju i praćenju širenja virusa. “Grozničavo se nadamo da je o tome riječ. Mi,

ŠTA DONOSI PAKET POMOĆI EU: BiH će dobiti preko 80 miliona eura za borbu protiv virusa korona

Evropska unija je odobrila paket pomoći od preko 410 miliona eura zemljama Zapadnog Balkana za borbu protiv koronavirusa. Bosna i Hercegovina dobit će 80,5 miliona eura. Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Srbija, Crna Gora, Kosovo i Albanija dobiće 37 miliona eura direktne pomoći za nabavku respiratora, testova, zaštitne opreme, a 374 miliona eura određeno je

Psi i mačke ne prenose virus korona niti obolijevaju od njega

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) do sada nije dobila nijednu dojavu o zaraženim psima, što znači da psi, kao ni mačke, ne mogu da prenose virus korona. Kinolozi navode da se kućni ljubimci ne mogu zaraziti ovim virusom. Postoji više vrsta virusa koji pogađaju životinje, ali oni se prenose sa životinje na životinju, ali se ni

RADONČIĆ: Situacija je ozbiljna, biće dosta umrlih

Ministar bezbjednosti BiH i predsjedavajući Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje Fahrudin Radončić gostovao je u emisiji Dan uživo na Televiziji N1. Radončić je na početku razgovora rekao da na nivou BiH do ovog trenutka nismo dobili ništa. – Sada će Koordinaciono tijelo početi da se suočava s poslom koji se zove priliv donacija.

STUDIJA UN-a: Zemljama u razvoju trebaće 2,5 hiljada milijardi dolara pomoći

Zemljama u razvoju biće potreban paket finansijske pomoći u iznosu 2,5 hiljada milijardi dolara ove godine da bi mogle da se suoče sa ekonomskom krizom izazvanom pandemijom korona virusa, navodi se u studiji Ujedinjenih nacija. Privrede zemalja u razvoju pretrpjeće “veoma težak udarac” usljed visokog odliva kapitala, gubitka prihoda od izvoza zbog pada cijena određene

KORONAVIRUS RAZOTKRIO: Na plate fudbalera se troše veliki iznosi bez pokrića u realnim prihodima

U razgovoru za rimski dnevnik La Repubblica predsjednik UEFA-e Aleksandar Čeferin iznio je svoja razmišljanja o posljedicama pandemije na fudbal. Ne samo na evropski, nego globalno na fudbal. Čeferin, ustvari, nije objavio ništa novo ni senzacionalno glede bliže i dalje perspektive najmasovnijeg i najpopularnijeg sporta u svijetu. No, predsjednik UEFA-e dao je naslutiti važne evolucije