Vijesti 09.09.2015.

Otkrivamo: Ne mogu naći Hrvata za Upravni odbor RTRS-a, iako ga plaćaju 50.000 KM

ČITANJE: 1 minuta

zgrada rtrs

Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske ponovo je raspisala konkurs za izbor hrvatskog člana Upravnog odbora Radio televizije RS, u trećem pokušaju da pronađu kandidata koji bi u ovoj fotelji zamijenio aktuelnog ministra pravde RS Antona Kasipovića, saznaje banjaluka.net.

Ovo je već treći konkurs koji raspisuje parlament Srpske, u namjeri da popuni odlično plaćenu funkciju koja je ostala upraženjena nakon izbora aktuelne Vlade, odnosno već 10 mjeseci.

Prvi konkurs objavljen je odmah poslije izbora Vlade Željke Cvijanović, pošto je Kasipović, preuzimajući ministarsku funkciju, morao da se odrekne članstva u Upravanom odboru RTRS-a koji se, po zakonu, mjesečno plaća oko 1.100 KM.

S obzirom na to da se član Upravnog odbora bira na četvorogodišnji mandat, iz toga proizilazi da član tokom službovanja u RT RS-u inkasira oko 50.000 KM, iako se njegove obaveze, u prosjeku, svode na jednu mjesečnu sjednicu ovog tijela.

Međutim, i pored odličnih finansijskih uslova, niko od prijavljenih kandidata do sada nije uspio da obezbjedi dovoljan broj poslanika koji bi ga podržao u toj namjeri.

Najbliži ovoj fotelji su do sada bili Banjalučani Ivan Vidović i Davorin Skočić, koje je u julu ove godine skupštinska komisija za izbor i imenovanja predložila parlamentu, kao najbolje rangirane od ukupno šest prijavljenih kandidata.

Međutim, nijedan od njih, kao i slučaju prethodno raspisanog konkursa, nije obezbjedio dovoljan broj poslanika koji bi ih podržali u namjeri da osvoje ovu funkciju.

(Banjaluka.net)