Politika 18.11.2015.

Otkrivamo: Stevandić osniva novu partiju, radni naziv “Ujedinjena Srpska”

ČITANJE: 4 minute

nenad stevandic

Potpredsjednik Narodne skupštine RS i donedavni poslanik SDS-a Nenad Stevandić intenzivno radi na formiranju nove političke partije pod radnim nazivom “Ujedinjena Srpska”, saznaje Banjaluka.net u izvora bliskih Incijativnom odboru nove partije.

Kako je Banjaluka.net-u potvrđeno iz više izvora, bliskih ovoj inicijativi, partija, koju bi, po svemu sudeći, trebao voditi Stevandić, nastupila bi sa dobrih pozicija, pošto bi, kako stvari trenutno stoje, u samom startu imala dva poslanika Narodne skupštine i najmanje dva odbornika u banjalučkom parlamentu.

I Stojičić uz Stevandića

Prema saznanjima Banjaluka.net-a, radi se uglavnom o donedavnim SDS-ovcima, nezadovoljnim stanjem u ovoj partiji. Uz Stevandića, jezgro nove partije čini aktuelni samostalni poslanik i bivši predstavnik SDS-a u republičkom parlamentu Darko Banjac, dok bi, u isto vrijeme, “Ujedinjena Srpska” dobila dva odbornika u banjalučkoj Skupštini grada, i to Milenka Jaćimovića i Marinka Dragišića.

Obojica su, sve donedavno, bili u SDS-u, a Dragišićevo nedavno napuštanje partije Mladena Bosića – čime je SDS izgubio i klub odbornika u banjalučkoj skupštini – usko je povezan za formiranjem nove političke opcije, koja, po svoj prilici, nove snage traži upravo u nezadovoljnim SDS-ovcima.

Na ruku im, kako tvrde izvori Banjaluka.net-a, idu i višemjesečni problemi u funkcionisanju banjalučkog odbora SDS-a, čiji je predsjednik Ognjen Tadić, da podsjetimo, prvobitno najavio svoj odlazak sa čela ovog odbora, da bi, po pritiskom članstva i rukovodstva partije, naknadno odustao od te namjere.

– Pored Stevandića i Banjca, u novu partiju bi, po svoj prilici, mogao ući i Dušan Stojičić, bivši predsjednik Narodne skupštine, s kojim su već obavljeni preliminarni razgovori. Da stvar bude zanimljivija, Stojičić je još u SDS-u i šef je njihovog kluba odbornika u teslićkom parlamentu. Popred njega, u Stevandićevoj ekipi je i banjalučki advokat Darko Kremenović, koji je trenutno Stevandićev savjetnik u kabinetu potpredsjednika NS RS, široj javnosti poznatiji po tome što je svojevremeno zastupao lidera SDS-a Mladena Bosića u njegovoj sudskoj parnici protiv predsjednika SNSD-a Milorada Dodika. Takođe, u novoj partiji su već viđeni i bloger i kolumnista jednog banjalučkog portala Milko Grmuša – navode naši izvori.

Stevandić: Gledam šta ću sa sobom

S druge strane, sam Stevandić tvrdi da još nije načisto sam sa sobom, poslije izlaska iz SDS-a.  U izjavi za Banjaluka.net, Stevandić tvrdi da je “još na rakršću” i da je sebi dao vrijeme kako bi se odredio o daljoj političkoj karijeri.

– Moji prijatelji, kojima sam ja jako zahvalan za izborne rezultate, sada se nalaze negdje između izvornog SDS-a i DNS-a, a treći od njih smatraju da je najbolje osnovati novu političku partiju. Sa svima njima sam u sjajnim odnosima, ali još nemam stav o tome, a kada ga budem imao zaista ću ga i reći.  Ne učestvujem na taj način u tome. Ja sam još uvijek na nekom raskršću, nisam ni na poziciji ni na opoziciji, dao sam sebi neko vrijeme da odlučim šta ću- kaže Stevandić.

I Milenko Jaćimović, samostalni odbornik u banjalučkoj skupštini, odlučio se na “zavjet šutnje”. Upitan da prokomentariše saznanja da je njegov ulazak u Stevandićevu partiju svršena stvar, Jaćimović odgovora za Banjaluka.net da je riječ “samo o razmišljanjima jedne grupe ljudi”.

– Ne mogu zaista da dam nikakvu izjavu, jer smatram da je sve to preuranjeno i u vidu špekulacija- kaže Jaćimović.

Na sličnom fonu je i Marinko Dragišić, odbornik u gradskoj skupštini koji je prošle sedmice napustio SDS, nezadovoljan vođenjem kadrovske politike.

– Još je to daleko, nisam se još oporavio od ovoga. Ima nekih naznaka, ali ja još nisam donio nikakvu odluku o bilo čemu, niti o postojećoj partiji, niti o članstvu u nekoj novoj- kaže Dragišić za Banjaluka.net.

Da Stevandić namjerava osnovati novu partiju spekuliše se još od proljetos, odnosno otkako je izišao iz SDS-a, nezadovoljan saradnjom SDS-a sa bošnjačkih partijama u Savjetu ministara.

Međutim, do toga, ipak nije došlo, a sam Stevandić se u međuvremenu približio Demokratskom narodnom savezu, na što je ukazivao i njegov nedavni ulazak u Ekonomsko – politički savjet ove partije.

Odnedavno, u DNS-u je i njegov najbliži politički saradnik poslanik Darko Banjac, koji je, poslije izlaska iz SDS-a, nedavno izabran za predsjednika Opštinskog odbora DNS-a u Kozarskoj Dubici.

(Banjaluka.net)