Politika 30.06.2016.

Otkrivamo: Vulin na čelu SDS-ove liste, Blanuša odustao od kandidature

ČITANJE: 2 minute

Predložena lista Gradskog odbora SDS-a za predstojeće izbore je i konačna, a sadašnji predsjednik ove stranke u Banjaluci Predrag Vulin je nosilac liste, potvrđeno je Banjaluka.net-u.

Samo dva dana nakon što je u petak, 24. juna, predložena lista najveće opozicione stranke za glavni grad RS održan je i Glavni odbor SDS-a, na kojem uopšte nije ni bilo riječi o listi te se ona smatra i konačnom.

Od trojice trenutnih odbornika SDS-a u banjalučkoj Skupštini, Aleksandar Petković, kao potpredsjednik stranke našao se na trećem mjestu, dok je Mladen Kajkut na 14. poziciji. Da stvar bude zanimljivija, na listi je izostalo ime aktuelnog odbornika i nekadašnjeg prvog čovjeka Banjaluke Đorđa Umićevića.

Svojevrsnim iznenađenjem smatra se i to što je Boško Čeko, bez sumnje najzvučnije ime na listi SDS-a, postavljen ispod 20. pozicije na listi, što, u praksi, znači da će trebati da se desi prvo čudo pa da se nekadašnji šef republičke revizije na jesen nađe u gradskom parlamentu.

Na 27. mjestu našao se i Branko Blanuša, profesor Elektrotehničkog fakulteta, kojeg je, prema ranijem pisanju nekih medija, predsjednik Regionalnog odbora SDS-a i doskorašnji prvi čovjek ove stranke u Banjaluci Ognjen Tadić prošle godine vidio kao svog nasljednika na poziciji predsjednika Gradskog odbora.

– Zbog niske pozicije, Blanuša je odustao od kandidature, odnosno nije ovjerio svoj potpis – tvrde naši izvori.

Na SDS-ovoj listi našao se, između ostalih, i član Srpske radikalne stranke Milanka Mihajilice i trenutni sekretar Saveza za promjene Dragan Milanović koji je završio na pretposlednjoj, 34. poziciji.

Ovogodišnji nosilac liste Vulin je bio na čelu stranke 2008. godine i ostao upamćen kao neko ko je SDS vodio u trenutku najvećeg izbornog poraza u glavnom gradu Srpske. Naime, na tadašnjim izborima osvojili su samo dva odbornička mjesta, te dobili svega 4.341 glas, i našli se na četvrtom mjestu po izbornom rezultatu iza, tada ubjedljivog, SNSD-a (15 odbornika), PDP-a i DNS-a.

(Banjaluka.net)