Vijesti 20.04.2021.

OTKRIVENA AFERA: Kako je kontroverzni slovenački biznismen poslovima dirigovao iz Banjaluke

ČITANJE: 5 minuta

Kontroverzni slovenački biznismen Rok Snežič, koji je svoj posao vodio uglavnom iz Banjaluke, odigrao je ključnu ulogu u posuđivanju 450.000 evra Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše, pišu slovenački mediji, pozivajući se, između ostalog, na dokumente, te snimke nadzornih kamera.

Nadzorne kamere otkrile su i šta se dogodilo u decembru 2017. godine, kada je Janša, u ime SDS-a, posudio novac od Prijedorčanke Dijane Đuđić, prenose “Nezavisne”.

Podsjećamo, Đuđićeva te još nekoliko lica, kao i banjalučka firma “Moj pravnik”, a koju je osnovao upravo Snežič, nedavno su bili pod istragom u RS i Sloveniji u sklopu međunarodne policijske akcije simboličnog naziva “Zajam”.

Slovenački portal Necenzurirano.si piše da je Snežič, inače poreski savjetnik Janše, bio ključna osoba koja stoji iza finansijske operacije u kojoj je SDS krajem 2017. godine posudio 450.000 evra od Đuđićeve te da taj novac potiče iz organizovanog kriminala, pranja novca i utaje poreza.

Slovenački novinari tvrde da novi podaci prvi put omogućavaju detaljnu rekonstrukciju događaja prije 19. decembra 2017. godine, kada su Janša i Đuđićeva u kancelariji notara Jože Sikošeka potpisali ugovor o zajmu za SDS. Nakon medijskog razotkrivanja afere, SDS je raskinuo ugovor sa Đuđićevom i vratio 150.000 evra koje je dobio kao prvu ratu isplate.

Necenzurirano.si piše da je iz dokumenata vidljivo da je Đuđićeva bila u redovnom kontaktu sa Snežičem u danima prije potpisivanja ugovora. Gotovo svakodnevno komunicirali su telefonom. Zajedno su, dodaje se, redovno posjećivali Sloveniju i vraćali se u Banjaluku, “odakle je Snežič vodio većinu svog posla”.

Đuđićeva je 2016. godine je otvorila svoj prvi bankovni račun u Sloveniji, a Snežič je do marta 2018. godine najmanje 67 puta prešao slovenačko-hrvatsku granicu i hrvatske granične prelaze sa BiH i Srbijom. Tvrdi se da je granicu sa Đuđićevom prešao najmanje 20 puta.

Ističe se da su Đuđićeva i Snežič 4. decembra 2017. nekoliko puta razgovarali telefonom, a dan poslije Đuđićeva je došla u Sloveniju. Ona je, ističe se, stigla zajedno s trojicom državljana BiH. U dva dana boravka u Sloveniji otvorili su ukupno 11 transakcijskih računa. Tada je, dodaje se, samo Đuđićeva sa svojih računa prebacila 248.500 evra u gotovini. Otkud joj novac, službeno se ne zna.

Odmah potom, dodaje se, napustila je Sloveniju i vratila se istog dana, ovaj put zajedno sa Snežičem, pišu “Nezavisne”.

U prvoj polovini decembra 2017. godine, kako pišu slovenački mediji, Snežič i Đuđićeva su sve vrijeme bili na putu između Banjaluke i Slovenije. Đuđićeva je, ističe se, u Sloveniju došla dan prije potpisivanja ugovora sa SDS-om, ovaj put u društvu još jednog državljanina BiH. Ugovor je potpisala 19. decembra te godine, a dan kasnije, Đuđićeva je klijentu isplatila prvu ratu kredita u iznosu od 150.000 evra. Iz dokumenata nije jasno kada je i kako Đuđićeva nabavila novac koji je posuđivala SDS-u.

Neposredno nakon izbijanja afere sa zajmom, čelnik SDS-a, podsjeća se, u javnosti je negirao da Snežič s tim ima bilo kakve veze. Snežič je isprva čak negirao da poznaje Đuđićevu. Međutim, isplivale su njihove zajedničke fotografije i video-snimci te je on priznao da Đuđićevu poznaje, ali tvrdio je da s njom nema poslovne veze te naglasio da “nema nikakve veze sa zajmom SDS-a”.

U opsežnoj istrazi, u kojoj su nabavljeni i analizirali i telefonske komunikacije i bankovne transakcije, otkriveno je da je Đuđićeva sve vrijeme djelovala prema Snežičevim uputstvima. Snežič je, zapaža se, preko Đuđićeve davao uputstva koja se odnose na otvaranje bankovnih računa, obavljanje transfera i podizanje gotovine.

Slovenački mediji pozivaju se i na snimke kamera video-nadzora jedne od slovenačkih banaka. Kako se navodi, 28. decembra 2017, devet dana nakon potpisivanja ugovora sa SDS-om, na šalterima banaka pojavile su se Dijana Đuđić i još nekoliko osoba. Onog trenutka kada su otvorili ili zatvorili bankovne račune, prenijeli novčana sredstva i podigli gotovinu, u više su navrata pogledali svoje mobilne telefone i napisali SMS poruke.

Navodno je Đuđićeva komunicirala sa Snežičem čak i dok je čekala ispred šaltera banke. Stoga istražioci, dodaje se, zaključuju da je sve u vezi s bankarskim uslugama organizovao i nadzirao upravo – Snežič.

Slovenački mediji podsjećaju da su Snežiča bh. vlasti protjerale iz BiH neposredno prije Nove godine. Naime, spekuliše se da je Snežič i nakon te zabrane dolazio u BiH, a Granična policija (GP) BiH je, zbog slučaja ovog kontroverznog biznismena, pokrenula dva postupka protiv svojih službenika.

“Nezavisnim novinama” je zvanično potvrđeno da Kancelarija za profesionalne standarde i unutrašnju kontrolu GP BiH sprovodi dva odvojena postupka protiv svojih službenika, a cilj je da se utvrdi da li je bilo eventualnih propusta prilikom graničnih kontrola Snežiča.

Podsjetimo, prema dostupnim informacijama, Snežič stoji iza masovnog otvaranja fantomskih preduzeća u Banjaluci. A, zvanično nam je potvrđeno da se Snežičem već bavi pravosuđe u BiH, odnosno brčansko tužilaštvo.

(N.S)