Vijesti 22.05.2024.

Otkrivena nova vrsta leptira u okolini Dobruna i Rudog

ČITANJE: 2 minute

Biodiverzitet BiH bogatiji je za novu vrstu dnevnog leptira koji je otkriven tokom istraživanja faune dnevnih i noćnih leptira u okolini Dobruna i Rudog.

Novog leptira je registrovala grupa istraživača iz Srbije – Miloš Popović i Iva Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, iz BiH Dejan Kulijer iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva i Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Iz Centra za životnu sredinu Banjaluka su povodom 22. maja, Međunarodnog dana biodiverziteta naveli da je riječ je o vrsti Anthocharis damone koja je do sad u Evropi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji, te se smatra mediteranskom vrstom koja naseljava samo toplija područja.

Foto: Srna

Ova vrsta pronađena je i u Srbiji 2015. godine i predstavlja izolovanu koloniju udaljenu od susjednih čak 170 kilometara.

“Životni ciklus ovog leptira je isključivo vezan za jednu biljku – Isatis tinctoria koja raste na strmim, kamenitim, golim, južnim uglavnom serpentinskim padinama. Gusjenice se hrane dijelovima ove biljke, dok ženke polažu jaja na cvijet, i to najčešće samo po jedno”, navode iz Centra za životnu sredinu.

Foto: Srna

Potvrđujući prisustvo ove vrste u BiH može se pretpostaviti da je ova vrsta, kako navode iz Centra, češća na Balkanskom poluostrvu nego što se smatralo ranije.

“Pronalaskom nove vrste za BiH dokazujemo da još možemo očekivati nove i zanimljive nalaze u regionu, te se nadamo da će se u skladu sa rezultatima istraživanja ovim područjima omogućiti adekvatna zaštita”, istakla je Branislava Dukić.

Foto: Srna

Ona je navela da je istraživanje tokom kojeg je pronađena nova vrsta dio pripremnih aktivnosti za ovogodišnji “Biologer kamp” koji se održava u sklopu projekta “Dragulji prirode: Jačanje otpora i učešća lokalnih zajednica u BiH”, koji se provodi sa partnerima iz Centar “Dr Stjepan Bolkaj”, “Arhus centar u BiH” i češkom organizacijom “Arnika”.

UN su 22. maj proglasile Međunarodnim danom biodiverziteta. Ove godine, obilježava se pod sloganom “Budi dio plana” i svojevrsni je poziv na akciju svim akterima da zaustave i preokrenu gubitak biodiverziteta podržavanjem implementacije “Globalnog okvira za biodiverzitet Kunming-Montreal”, koji se takođe naziva “Plan biodiverziteta”, a nudi mogućnosti za saradnju i partnerstvo među različitim učesnicima.