Vijesti 25.08.2018.

OTKRIVENA SPOMEN-PLOČA U CENTRU GRADA Obilježava se 150. godišnjica Srpske čitaonice u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić i direktorka Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović Zečić, otkrili su u spomen-ploču u centru grada, povodom obilježavanja 150. godišnjice Srpske čitaonice u Banjaluci.

Spomen-ploča je rad akademskog umjetnika Milivoja Unkovića, a tekst na ploči je ispisan na srpskom i engleskom jeziku.

Gradonačelnik Radojičić je rekao da Banjaluka obilježava značajne događaje i mjesta iz svoje istorije, a 150. godišnjica Srpske čitaonice je svakako jedan od važnijih datuma za našu istoriju i kulturu.

– Ona je temelj današnje Narodne i univerzitetske biblioteke RS i njeno trajanje kroz istoriju veoma dobro simbolizuje sve periode kroz koje je prolazio čitav narod na ovim prostorima. Srpska čitaonica je počela sa radom u vrijeme turske vladavine, vremenu koje je bilo daleko od prijateljskog, nastavila u doba zabrana u Austro-ugarskoj kada je na sceni bilo gušenje maternjeg srpskog jezika, dočekala Kraljevinu Jugoslaviju, zatim ponovo bila ugašena za vrijeme fašističke okupacije, da bi njen rad ponovo bio obnovljen – podsjetio je na istoriju nekada Srpske čitaonice, a danas Narodne i univerzitetske biblioteke RS.

Ljilja Petrović Zečić je naglasila da je Srpska čitaonica prije vijek i po osnovana sa ciljem širenja čovječnosti, pismenosti u učenosti.

– Ta misija i danas stoji kao osnova našeg rada. Ovo je svojevrstan praznik posvećen knjizi, jeziku i pismu. Zahvaljujem se akademskom umjetniku Milivoju Unkoviću koji je osmislio ovu ploču, jer ona, pored istorijske, ima i umjetničku vrijednost – rekla je Petrović Zečić.

Podsjetimo, NUB RS ove godine proslavlja značajan jubilej -150 godina Srpske čitaonice u Banjaluci.

Srpska čitaonica je imala izuzetno važnu nacionalnu, obrazovnu i kulturnu funkciju u vrijeme turske i austro-ugarske okupacije.

(Srpskainfo)