Svijet 27.11.2020.

OTKRIVENE NUSPOJAVE: Iskustva dobrovoljaca koji su primili Pfizerovu i Moderninu vakcinu

ČITANJE: 1 minuta

Dobrovoljci iz SAD koji su se prijavili na testiranje vakcina protiv korona virusa kompanija Pfizer i Moderna, otkrili su da li su imali određene nuspojave.

Jedna od kandidatkinja koja se dobrovoljno prijavila za testiranje bila je i Dženifer Haler, a u izjavi za medije kazala da je primila dvije doze vakcina u razmaku od četiri sedmice.

“Oba puta, dan nakon primanja vakcine imala sam bolove u toj ruci ali osim bolova nisam imala nikakve druge neželjene efekte”, rekla je Haler.

Daniel Horovic učestvovao je u Pfizerovom ispitivanju vakcine protiv korona virusa, a za razliku od Halerove koja je eksperimentalnu vakcinu primila 16. marta, Horovic je u testiranju učestvovao u septembru.

S obzirom na to da Pfizerovo testiranje funkcioniše na tzv. duplo slijepom modelu, doktori kao i pacijenti. ne znaju ko će primiti pravu vakcinu, a ko placebo.

Nakon što je primio vakcinu, Horovic ističe da je jedina nuspojava bila zapravo bol u mišićima.

“Osjećao sam bol u mišićima međutim nakon nekoliko dana bol je nestala”, izjavio je Horovic.

Iz američkog ministarstva zdravstva, izjavili su da su zadovoljni reakcijom dobrovoljaca na vakcine obje kompanije te su najavili da će sada uslijediti završne provjere prije nego što vakcina bude dostupna za širu upotrebu.

Inače, uobičajene nuspojave vakcina uključuju bol, oticanje ili crvenilo na mjestu uboda, blagu groznicu, umor, glavobolju i bolove u mišićima i zglobovima međutim svi simptomi povuku se nakon nekoliko dana.

(A.M/Banjaluka.net)