Vijesti 27.01.2016.

Otkrivene prevare 40 studenata

ČITANJE: 2 minute
fond-pio-rs
U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje Republike Srpske otkriveno je 40 prevara koje su studenti počinili na različite načine radi nastavka primanja porodične penzije, iako na to nisu imali pravo.

-Među 40 korisnika prava na porodičnu penziju razmjenom podataka nepobitno je utvrđeno da njih 26 nema status redovnog studenta i da se ne nalaze u evidenciji izdatih školskih potvrda, 11 ih je diplomiralo u ranijem periodu, a nisu o tome obavijestili Fond u zakonskom roku od 30 dana, a tri studenta su se u ranijem periodu ispisala sa fakulteta- saopšteno je iz Fonda.

Od 40 studenata kojima je obustavljeno pravo na porodičnu penziju njih 15 je sa područja filijale Doboj, devet iz Banjaluke, osam iz Istočnog Sarajeva, četiri iz Bijeljine, tri iz Trebinja i jedan student iz filijale Prijedor.

Rekorderi po dužini primanja porodične penzije na koju nisu imali pravo su lice čiji su inicijali Ј. I. koje je dostavljalo potvrde o redovnom studiranju iako je fakultet kroz provjeru i razmjenu podataka potvrdio da je diplomiralo u oktobru 2013. godine, te lice G.S. koje se ispisalo sa fakulteta u novembru 2013. godine.

Iz Fonda navode da su otkrivene prevare rezultat dogovora Fonda PIO, Ministarstva prosvjete i kultutre Republike Srpske, Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Istočnom Sarajevu koji je postignut krajem oktobra prošle godine.

-Otvoren i konstruktivan razgovor sa pomenutog sastanka, pretočen u zaključke kojim su svi učesnici u predviđenom roku u potpunosti izvršili razmjenu i kontrolu podataka, rezultirao je otkrivanjem 31 studenta na Univerzitetu u Banjaluci i 13 studenata na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu koji nemaju zakonskog osnova za dalje korištenje prava na porodičnu penziju- navodi se u saopštenju Fonda.

Najavljeno je da će Fond PIO preduzeti sve radnje da bi izvršio povrat preplaćenih sredstava po osnovu isplate porodične penzije korisnicima koji su lažirali dokumentaciju ili svjesno propustili priliku da Fondu prijave završetak školovanja ili ispisivanja sa fakulteta, kao dana sa kojim i prestaju njihova prava u skladu sa zakonom o PIO.

-Na nadležnim istražnim organima je da utvrde kako su, na koji način i uz čiju pomoć ovih 26 studenata lažirali potrebnu dokumentaciju koja im je omogućila da koriste pravo na porodičnu penziju i u periodu za koji nije bilo zakonskog osnova- zaključuju u Fondu.

(Agencije)