Sport 15.03.2016.

Otkriveni detalji kako su namještani teniski mečevi

ČITANJE: 3 minute
tenis
Istraga, koja je nedavno okončana u Italiji, uspjela je da uđe u trag kladioničarskoj mafiji koja je svojevremeno na sve načine pokušavala da namjesti teniske mečeve širom svijeta, uključujući i mečeve na Vimbldonu, kao i na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Prema dokumentima koji su u posjedu BBC-ja, dva vodeća italijanska igrača su bila u kontaktu sa kladioničarima, ali iz tužilaštva kažu da je bilo i onih koji su u to vrijeme bili u top 20 svjetskih tenisera.

Roberto di Martino, glavni istražilac u ovom slučaju, kaže da će sve dokaze predstaviti u maju, a u centru istrage su dva italijanska tenisera Potito Staraće i Danijele Braćali, koji su optuženi za namještanje mečeva s italijanskim kladioničarima.

Di Martino kaže da mu je trebalo dosta vremena da dođe do kraja istrage. A sve je počelo još 2011. kada je italijanska policija upala u kuću Manlija Brunija, italijanskog knjigovođe i kladioničara iz Bolonje, koji je bio osumnjičen za namještanje fudbalskih utakmica. Njemu je tada određen kućni pritvor, a kompjuter zaplijenjen. Ipak, ono što su istražioci pronašli u kompjuteru bilo je tek pravo iznenađenje.

Uvidom u hiljade skajp poruka razmijenjenih sa teniserima shvatili su da je on pokušao da namjesti i teniske mečeve.

Di Martino je u međuvremenu prikupio stotine stranica dokaza, koji će tek biti predstavljeni javnosti. A među dokazima stoji i to da je prvi kontakt između Brunija i Braćalija uspostavljen još u julu 2007. kada je Braćali bio među 50 najboljih tenisera na svijetu. Navodno ih je povezao zajednički poznanik, koji je Bruniju rekao da je Braćali zainteresovan za namještanje mečeva. Kada je Bruni odlučio da ga testira, Braćali je tada bio u SAD, igrao je turnir u Njuportu. Tada mu je Bruni rekao da bi bilo dobro da u narednom meču osvoji prvi set, te dođe do brejka u drugom. Braćali je u prvom momentu to odbio, ali je Bruni pokušao joj jednom: “OK, mogao bih izdvojiti 50, ali moraš osvojiti prvi set”, rekao mu je Bruni tada. Pod tih 50 Bruni je mislio na 50.000 evra namijenjenih Braćaliju, koji je u početku oklijevao jer nije dobro poznavao protivnika i nije znao može li osvojiti prvi set. I dok se Braćali dvoumio, Bruni je podigao cijenu na 60.000 evra, pa je ovaj pristao. Bio je to samo početak “poslovnog odnosa” koji je trajao pune četiri godine, sve dok Bruni nije uhapšen.

Prema riječima istražioca, kladioničarsko udruženje, čiji je Bruni bio član, pokušalo je da u namještanje mečeva uvuče stotine sportista, ne samo italijanskih. Bruni je rekao Braćaliju da će ga povezati sa igračima koji su zainteresovani za namještanje, a prvi je bio njegov partner u dublu Potito Staraće, koji je tada bio 31. igrač svijeta.

Prema riječima tužilaca, Staraće je pristao da radi sa Brunijem i Braćalijem, i ta saradnja je trajala od kraja 2007. do 2011. Iz tužilaštva Kremone kažu da nisu samo njih dvojica bila uključena u namještanje mečeva.  Tužilac Roberto di Martino kaže da je imao priliku da u njihovoj prepisci vidi i druga brojna imena svjetskih igrača.

Policijska operacija “Posljednja opklada” dovela je do istrage protiv više od 100 osoba u Italiji od sredine 2011. Braćali i Staraće su dobili doživotne suspenzije.

(NN)