Vijesti 24.11.2020.

OTKRIVENI NOVI DOKAZI: Hrvatska ipak gradi odlagalište radioaktivnog otpada

ČITANJE: 2 minute

Postavljanje seizmografske stanice na Čerkezovcu, gdje je planirana izgradnja centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u hrvatskoj opštini Dvor, na granici sa BiH, predstavlja još jednu aktivnost koja pokazuje da je Hrvatska ozbiljna u svojim namjerama da radi na izgradnji ovog centra, porućuju iz iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Postavljanju seizmografske stanice ranije je prethodilo postavljanju mjerne stanice za praćenje prirodne radioaktivnosti, a o postavljanju ove seizmografske stanice Hrvatska tokom jučerašnjeg dana nije zvanično obavijestila ministarstvo, pišu “Nezavisne”.

Kako dodaju iz ministarstva, nakon višemjesečnih unutrašnjih blokada, Savjet ministara BiH je prije nešto manje od mjesec dana donio odluke o formiranju pravnog i ekspertskog tima za rješavanje ove problematike.

“Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zatražilo je od Pravnog i Ekspertskog tima da u što skorijem periodu održe radne sastanke kako bi se pristupilo usvajanju konkretnih rješenja, koja će ići u prilog stručnoj i pravnoj argumentaciji BiH o neprihvatljivosti odlaganja spornog otpada na toj lokaciji”, kažu u ovom ministarstvu.

I iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS rekli su za “Nezavisne” da situaciju u vezi s ovom tematikom redovno prate na hrvatskim medijima i zvaničnim sajtovima u toj zemlji, jer, kako ističu, zvaničnih informacija od hrvatskih institucija i dalje nemaju.

Najavljena izgradnja odlagališta posebno brine stanovnike Novog Grada, a u tamošnjem Udruženju “Green team” ocjenjuju da je evidentno da namjere Hrvatske suštinski ne usporava ni pandemija kovid-19, kako su se neki optimisti možda i nadali, već se ovaj period koristi za intenziviranje radnji na terenu.

Komentarišući pretpostavku da postavljanje seizmografske stanice na Čerkezovcu predstavlja jednu od aktivnosti u vezi sa izgradnjom centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, iz Hrvatske stiže uopšten odgovor.

“Seizmografska postaja se postavlja na lokaciji Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada u osnivanju kako bi se omogućilo kontinuirano praćenje, prijenos i analiza dobivenih podataka te izvještavanje za potrebe analize potresne opasnosti”, kažu, između ostalog, iz Fonda za finansiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško.

Na svom sajtu su iz ovog fonda potvrdili da je na lokaciji Čerkezovac postavljena seizmografska stanica, tj. digitalni seizmograf i digitalni akcelerograf.

(N.S/ Banjaluka.net)

Oznake: Trgovska gora