Vijesti 22.02.2016.

Otkriveno – kako je BIA našla Karadžića

ČITANJE: 3 minute
karadzic
Dosad niko nije znao da je Radovan Karadžić uhvaćen zahvaljujući dlaci iz brade koju je od njega uzela agentkinja BIA, predstavljajući se lažno kao njegova pacijentkinja, piše današnja štampa.

Sudsko vijeće Haškog tribunal 24. marta izreći će presudu Radovanu Karadžiću, koji je uhapšen kao nadriljekar Dragan Dabić.

Britanski novinar i spoljno-politički urednik Gardijana Džulijan Bordžer u svojoj knjizi “Suđenje kasapinima”, donosi najnovije i neobjavljene detalje hvatanja jednog od najtraženijih bjegunaca – Dragana Davida Dabića.

Bordžer, kako navodi “Alo” piše da se potraga za Ratkom Mladićem intenzivirala kada je na čelo Srbije 2004. godine došao Boris Tadić.

Ne jednom sastanku u njegovom kabinetu, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljka Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo: ”Locirali smo R. K.”

Kako ovaj dobitnik Pulicerove nagrade tvrdi, Vukčević i jedan od njegovih bliskih saradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: ”Jeste li mislili na R. M?”, jer su pretpostavljali da je riječ o Mladiću.

Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić. Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica. Agenti BIA imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić.

Radovan Karadžić, alijas dr Dabić, koji je doživio holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, između ostalog, tražeći od pacijenata da piju mokraću.

Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić, agent BIA (žena), lažno je došla zatražiti njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić liječio masažom, uspjela je krišom uzeti jednu od dlaka s njegove bujne brade.

Analizom DNK utvrđeno je da je dr Dabić, čovjek bujne sijede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić.

Inspektori BIA, na čijem je čelu tada bio Saša Vukadinović (na čelo BIA došao je samo tri dana prije nego što je uhapšen Karadžić), ponovno su se suočili s opstrukcijom.

Prije nego što je akcija hapšenja trebalo da počne, dr Dragan Dabić (Radovan Karadžić) izašao je s torbom u ruci iz svoga stana i uputio se prema autobuskoj stanici.

Agenti BIA pustili su ga da sam uđe u autobus koji je vozio prema Zelenom vencu, a onda ga na pola puta presreli i zaustavili. Uhvatili su Karadžića, koji je namjeravao s obližnjeg stajališta međugradskih autobusa da krene u Vojvodinu, put nekog od fruškogorskih manastira.

Kasnija rekonstrukcija otkrila je da je Karadžić saznao da će tog jutra biti uhapšen,pa je namjeravao pobjeći. Dok je bio u autobusu, na putu prema Zelenom vencu, zgrada u kojoj se skrivao i dalje je bila pod prismotrom.

(Alo)