Biznis 02.03.2017.

Otkupljuju više domaćeg voća i povrća

ČITANJE: 3 minute

Prerađivači u Republici Srpskoj uveliko dogovaraju otkup sirovina od domaćih ratara za ovu sezonu, a po svemu sudeći u njihovim pogonima naći će se više povrća i voća sa lokalnih njiva i voćnjaka nego lani.

Prepoznatljiv kvalitet i ukus domaćih proizvoda razlozi su zbog kojih će se u pogonima prehrambeno-prerađivačkih preduzeća naći nekoliko hiljada tona jabuka, krušaka, šljiva, jagoda, paprika, kupusa i drugih sirovina.

Direktor banjalučke “Vitaminke” Žarko Mikić ističe da su pregovori sa proizvođačima sirovina počeli te da ove godine planiraju da otkupe oko 5.000 tona voća i povrća.

– Planiramo otkup deset do 15 odsto više sirovina nego lani. Sve ono što ne bude moglo biti proizvedeno kod nas moraćemo da uvozimo, kao što su crvene paprike, kojih nema dovoljno na našem tržištu – rekao je Mikić.

Jabuke i šljive dominiraju u preradi, pa je planiran otkup po hiljadu tona ovog voća, dok krastavci, crvene paprike i žute babure prednjače kada je riječ o preradi povrća.

– Izvozimo oko 20 odsto proizvoda i cilj nam je da u ovoj godini povećamo izvoz u Hrvatsku, ali i da se ponovo vratimo na tržište Srbije – dodao je Mikić.

Prehrambena industrija “Sava Semberija” u Bijeljini počela je ugovaranje otkupa sirovina od semberskih ratara za planiranu preradu 7.000 tona povrća i voća ove sezone.

Direktor fabrike Vojo Kosanović najavljuje da će otkup domaćih sirovina ugovoriti sa 110 poljoprivrednika, što je povećanje u odnosu na 90 ugovora iz prošle godine.

– Cijene sirovina iste su kao i lani, plaćanje za unaprijed dogovoreni posao je redovno, a insistiraćemo na kvalitetu domaćih proizvoda – rekao je Kosanović i dodao da će osim na tržište EU i SAD “Sava” ove godine 30 odsto proizvodnje plasirati na tržište Rusije.

Ističe da će preduzeće 12 odsto potreba za sirovinama zadovoljiti iz vlastite proizvodnje. Kosanović naglašava da će se na jesen na tržištu naći novi proizvod, paprike punjene sirom i kajmakom.

Ugovore sa kooperantima potpisali su i u preduzeću “Spektar drink” iz Bijeljine, a zahvaljujući povećanoj potražnji za kiselim kupusom, planiraju otkup 500 tona.

– Kiseli kupus iz “Spektar drinka” stiže i na police marketa i u Australiji i Americi – rekao je rukovodilac preduzeća za domaće tržište Nebojša Jeftić.

Osim kupusa, u proizvodnim pogonima ovog preduzeća godišnje bude prerađeno oko 600 tona voća, gdje prednjače jabuke, šljive, jagode i kajsije.

Sezonski radnici

U preduzeću “Sava Semberija” ističu da u sezoni imaju potrebu za angažovanjem 250 radnika dnevno, ali da je posao na njivi lani prihvatilo samo 100 sezonaca u Semberiji. “Vitaminka” svake godine u sezoni angažuje od 200 do 400 sezonskih radnika, dok je u “Spektar drinku” najveća potreba za sezoncima kada počne prerada jagoda.

Najzastupljenije voće u preradi

– jabuke

– šljive

– jagode

– kajsije

Najzastupljenije povrće u preradi

– kupus

– krastavci

– paprike babure

– paprike crvene

(Glas Srpske)