Vijesti 04.10.2018.

OTPADNE VODE U KANALIMA PORED PUTA Pola naselja Debeljaci nema ni septičke jame ni kanalizaciju

ČITANJE: 2 minute

Stanovnici mjesne zajednice Debeljaci, njih oko 3.500, godinama muku muče sa kanalizacijom i fekalijama, jer pola naselja nema septičke jame, a nisu priključeni ni na kanalizacioni sistem, te otpadne vode najčešće završavaju u kanalima pored puta.

“Već godinama imamo isti problem, smrad se širi duž cijelog naselja, pogotovo ljeti, a kada pada kiša, nerijetko se izliju i septičke jame. Mještani su svjesni tog problema i septičke jame čiste, ali čim počnu padati kiše, one se brzo napune”, priča Dragana K., mještanka ovog naselja.

Pola naselja Debeljaci ima kanalizacionu mrežu, ali nije moguće da se na taj sistem priključe sva domaćinstva, a veliki problem stvaraju i  novoizgrađene kuće.

Dio novih kuća nije priključen na kanalizacioni sistem, a nemaju ni septičke jame.

Za neposjedovanje septičke jame za fizičko lice kazna je 500 KM, a za one koji nisu priključeni na javnu kanalizaciju 100 KM.

U Odjeljenju za inspekcijske poslove potvrdili su da su imali prijave i da su izlazili na teren u tom naselju.

“Inspektori redovno obilaze teren po prijavama građana i nalažu izgradnju septičkih jama, održavanje postojećih kao i priključivanje na javnu kanalizacionu mrežu. Ove godine inspektori su izlazili u Ponirsku ulicu, Stanka Božića Kobre, Carigradsku, Miholjdansku, Rade Radića na području Debeljaka”, rekli su u tom odjeljenju.

Dragan Kavić, član Savjeta mjesne zajednice Debeljaci, istakao je da je situacija u vezi sa otpadnim vodama u kritičnom stanju, te da se po čitavom naselju širi smrad.

“Iz Ulice braće Kavića sva otpadna voda svedena je u jedan potočić koji  vodi u Vrbanju. Smrad je nesnošljiv u tom dijelu, ali tako je skoro kroz cijelo naselje. Izgrađen je jedan dio kanalizacije, ali smatram da je taj odvod premalen u odnosu na broj kuća u našem naselju, te da je potreban veći odvod”, kaže Kavić.

U Odjeljenju za komunalne poslove rekli su da programom za 2018. godinu nije planirana izgradnja kanalizacionog sistema u Debeljacima, a da je u toku priprema programa za 2019. godinu.

(Nezavisne)