Sport 23.03.2016.

Otpisani osuli paljbu po selektoru Ćurčiću

ČITANJE: 4 minute
radovan_curcic
Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Radovan Ćurčić našao se pod žestokom paljbom trojice fudbalera koji nisu pozvani za prijateljske utakmice protiv Poljske i Estonije.

Poslije Dušana Tadića, koji je poručio da ga ne zanima igranje za “orlove” dok ih vodi aktuelni selektor, te razočaranja Duška Tošića što mu niko nije obrazložio zašto je izostavljen sa spiska, na listu igrača nezadovoljnih radom i odnosima u državnom timu dopisao se i Nemanja Gudelj.

Zabava na okupljanju

Vezista Ajaksa se povjerio holandskim medijima da je privremeno završio sa reprezentacijom.

– Igraju se političke igre. Hvala lijepo, ali ja u tome neću da učestvujem. Nisam osoba koja cvili, uvijek sam se povinovao odlukama selektora, ali osjećam da ovdje više ne pripadam. Ima igrača koji u svojim klubovima sjede na klupi ili tribinama, a igraju za reprezentaciju Srbije. Kako je to moguće? Imam svoje mišljenje, ali zadržaću ga za sebe – rekao je Gudelj.

Standardni prvotimac “kopljanika” je dodao da atmosfera na treninzima u Staroj Pazovi ni izbliza nije onakva kakva priliči reprezentaciji:

– Državnom timu sam bio uvijek posvećen 300 odsto, kako na treninzima, tako i na utakmicama. A drugi su dolazili na okupljanja da bi se zabavili. Prešli su granicu. Izgleda da Ćurčiću nije važno da li se u reprezentaciji dobro trenira ili ne.

Gudelj je dodao da ova njegova odluka ne znači oproštaj od reprezentacije:

– Igranje za zemlju ostaje najveća čast koja može biti ukazana fudbaleru. Ako Ćurčića smijene ili on sam podnese ostavku, vratiću se u reprezentaciju. Tačnije, nadam se da ću poslije toga odigrati dosta mečeva za Srbiju.

Izostala podrška

Defanzivac Bešiktaša Duško Tošić je istakao da je u više navrata rizikovao nastavak karijere da bi bio na raspolaganju državnom timu:

– Iskreno, razočaran sam. Očekivao sam da budem na spisku. U najboljim sam godinama i borim se za titulu u Bešiktašu. Mislim da sam zaslužio makar jedan poziv da mi kažu ako je postojao neki drugi razlog za to. Iz ljudskih razloga bi to bilo korektno. Osoba sam koja se ne ljuti i koja se žrtvovala za reprezentaciju više puta.

Tošić je podsjetio u kakvim se problemima nalazio u Turskoj zbog dobro poznatog slučaja u Albaniji, kada je slavio pobjedu srpske selekcije sa tri podignuta prsta.

– Samo ja znam kroz šta sam sve prošao u klubu u posljednja četiri mjeseca. Imao sam, i još imam probleme. Očekivao sam moralnu podršku, ali je sve zaboravljeno poslije četiri mjeseca – dodao je Tošić, kojem je Verder 2008. godine zabranio da nastupi za Srbiju na Olimpijskim igrama, ali on je na svoju odgovornost, ipak zaigrao u Pekingu.

Buru je prvi podigao Dušan Tadić, koji je rekao da ga je zaboljelo što je iz medija saznao da nije na spisku, zbog čega je odlučio da više ne igra za nacionalni tim dok je Ćurčić selektor.

– Pogodilo me je to. Na svakom spisku reprezentacije sam pet godina, odazivam se na svaki poziv i sada, praktično iz novina, saznajem da nisam među reprezentativcima. Način na koji se selektor Ćurčić ophodi prema meni je omalovažavajući i ponižavajući. To je kukavički. Kada se neko tako ponaša prema meni, i kada me neko ne poštuje, ne mogu ni ja njega da poštujem, i tu je kraj svakom povjerenju među nama. Neću se odazivati na pozive u reprezentaciju dok je Ćurčić selektor – izjavio je Tadić.

Nekadašnji fudbaler Vojvodine, Groningena i Tventea smatra da Ćurčić nije dorastao da vodi reprezentaciju:

– To se vidi u načinu na koji se ponaša pred utakmicu, na dan utakmice i tokom nje. Nažalost, on se plaši svoje sjenke i strašljiv je, što se odražava na ekipu, pogotovo na mlađe igrače.

Šta bi sa rezovima?

Rez u A-selekciji Srbije najavljen je još poslije blamaže u meču sa Češkom. Tada su selektor Ćurčić i direktor reprezentacije Savo Milošević izjavili da su spremni da napuste funkcije, ali sada je jasno da su se promjene odnosile na igrački kadar, te da će pomenuti dvojac, zajedno sa prvim čovjekom FSS-a Tomislavom Karadžićem i dalje sjediti u udobnim foteljama. U takvim okolnostima, teško je očekivati da Srbija može nešto uraditi u kvalifikacijama za Mundijal u Rusiji 2018. godine, a već su propuštena posljednja tri velika takmičenja – EP 2012. u Poljskoj i Ukrajini, SP u Brazilu 2014. i EP u Francuskoj ove godine.

(Press)