Vijesti 23.12.2015.

Otkrivamo: Novi zakon o radu već u ponedjeljak pred poslanicima

ČITANJE: 4 minute
narodna skupstina
Kontraverzni zakon o radu, zbog kojeg sindikalci prijete izlaskom na ulice, naći će se na dnevnom redu parlamenta Srpske već u ponedjeljak, 28. decembra, saznaje Banjaluka.net u izvorima bliskim Vladi RS.

Prema saznanjima Banjaluka.net-a, cilj Vlade, kao predlagača, jeste da se novi zakon o radu bez obzira na protivljenje sindikata, usvoji prije Nove godine kako bi se ispoštovali ranije preuzeti rokovi Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji je usvajanje ovog akta odavno postavio kao ključni uslov za nastavak daljeg kreditnog aranžmana sa RS i BiH.

– Sjednica, na kojoj će se naći novi zakon o radu, počeće u ponedjeljak, a planirano je da se o ovom aktu glasa u srijedu, 30. decembra – tvrde izvori iz Vlade.

Savez sindikata juče je najavio da će organizovati proteste ukoliko bude usvojen novi zakon o radu, na koji imaju brojne primjedbe, među kojim posebno izdvajaju odredbe o jednostavnijem otpuštanju.

Odgovarajući na najave sindikalaca, premijerka Željka Cvijanović izjavila je juče da je radna verzija novog zakona o radu u Srpskoj neuporedivo bolja od Zakona o radu u FBiH, kojeg su vlasti FBiH usvojile prije nekoliko mjeseci.

– Apsolutno nisam saglasna sa Savezom sindikata Republike Srpske da je naša verzija zakona o radu lošija od one u FBiH. Ako je stav Sindikata da je bolja verzija u FBiH, nije problem da istu takvu uputimo ovdje u skupštinsku proceduru – rekla je novinarima Cvijanovićeva.

Ona je navela da je u radnoj verziji zakona o radu u Srpskoj predviđeno da zaključivanje ugovora o radu na određeno vrijeme bude dvije godine, dok je u FBiH propisano tri.

– U FBiH je predviđeno da ugovor na određeno vrijeme bude pravilo, dok je kod nas to izuzetak. U FBiH je predviđeno da plata pripravnika bude 70 odsto od prosječne plate, dok je u Srpskoj 80 odsto – pojasnila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se u FBiH ne definišu pitanja prekovremenog rada, dok se u Republici Srpskoj to definiše i ograničava broj časova prekovremenog rada.

– I prilikom evidentiranja radnika smo izbjegli moguće zloupotrebe poslodavaca. Kod nas je predviđeno da pauza bude plaćena, kao i minuli rad, za razliku od FBiH – kaže Cvijanovićeva.

Premijer Srpske je naglasila da je dobila obećanje poslodavaca da će paralelno sa usvajanjem zakona o radu raditi i na utvrđivanju kolektivnog ugovora.

– Vlada Srpske je uložila mnogo i pokušala da poboljša odnose dva socijalna partnera, znajući da je u pitanju važan zakon. Zbog toga mi je nelogično da Savez sindikata ne učestvuje u razgovoru o pravima radnika, ali ćemo mi njihovu odluku poštovati – dodala je Cvijanovićeva.

Ona je navela da pitanje porodiljskog bolovanja ostaje jedna od dominantnih tema.

Prema njenim riječima, Republika Srpska je nastojala da izbjegne veoma rigidna rješenja, koja su dio Zakona o radu u FBiH.

– Zbog toga smo i tražili da se svi uključe u razgovore da bismo došli do rješenja koja će da podrže Vlada, Sindikat i poslodavci – kaže Cvijanovićeva i napominje da je Vlada Srpske uložila mnogo truda i vremena da svi postanu dio procesa donošenja novog zakona o radu.

Ona je napomenula da je bilo logično da Savez sindikata Republike Srpske, koji govori o pravima radnika, razgovara o novom zakonu o radu i doprinese očuvanju određenih prava.

– Oni su odbili da učestuju u razgovorima – kazala je Cvijanovićeva.

Ona je ponovila da Vlada Srpske može da pregovara još mjesec dana, ukoliko Savez sindikata tako bude htio.

– Ukoliko to ne žele, onda nema potrebe da čekamo sa usvajanjem novog zakona o radu, jer su rješenja odavno poznata. Mi smo samo tražili komentare, koje Savez sindikata nije dao na ono što je predloženo – dodala je Cvijanovićeva i navela da je bolje za sve tri strane da zajednički budu dogovorna rješenja u novom zakonu o radu.

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović rekao je da se uskoro može očekivati da novi zakon o radu budu upućen u parlamentarnu proceduru, jer su iscrpljene sve mogućnosti.

– Zaista ne razumijem Savez sindikata koji neće da razgovara, za razliku od poslodavaca. To govori da njihovo rukovodstvo gubi vrijednost kod svojih članova – kaže Savanović.

(Banjaluka.net)