Vijesti 08.05.2016.

Otvaranje Ferhadije: Posjetioci iz Banjaluke nose pozitivne utiske

ČITANJE: 2 minute
ferhadija otvaranje
Jake mjere obezbjeđenja od jutros na samom ulazu u Banjaluku. Desetine autobusa, punih vjernika koji su krenuli na otvaranje Ferhadije pristizali su u grad. Sve su budno pratili brojni policajci raspoređeni na desetinama punktova u i oko grada.

Prazni parkinzi bili su rezervisani isključivo za organizovane ture, a plavci su legitimisali građane. Specijalci su nadgledali skup s najviših zgrada u centru Banjaluke. Sve to je još jutros bila garancija da će svečanost proći bez problema. Vjerinika nije baš bilo 20 hiljada kako su neki od organizatora najavljivali, ali oni koji su došli nisu krili sreću zbog otvaranja Ferhadije.  Među njima i Sedika Žerić iz Bihaća koja u Banjaluci nije bila od rata. Još duže krajišku ljepoticu nije vidio Zeničanin Nezir Fejzić.

“Prije 30 godina sam bio u Banjaluci i tako me povukla želja da dođem na otvorenje. Fin je grad,uređen, lijepo su nas primili”, rekao je Fejzić.

Većina vjernika u Banjaluku stigla iz drugih gradova širom BiH. Otvaranje Ferhadije za njih je, kažu, simbol novog početka, suživota i tolerancije. Bilo je i onih koji su prevalili duži put.

“Živim u Njemačkoj, želim da pozdravim sve građane Banjaluke i drago mi je što ste nas ovako fino primili”, rekao je Fadil Begić.

“Volim Banjaluku, ali danas je jako fin dan i sretna sam što sam što sam u Banjaluci i uvijek ćemo doći”, kazala je Erna Kavum iz Zagreba.

Bez obzira na to odakle su došli, većina se u Banjaluci, kaže, osjeća kao u svom gradu. Zbog toga svi imaju isto obećanje.

Desetine vjernika koji su na današnju svečanost došli sa svih strana svijeta kažu da je otvaranje Ferhadije sjajan povod da u budućnosti još češće dolaze u Banjaluku.

Među njima i Elvedina Alić iz Konjica koja je u Banjaluci prvi put. Došla je, kaže, da podrži pomirenje naroda. Isto želi i stari Banjalučanin Omer Višić. Bio je svjedok rata, ali danas želi samo o miru.

“Svi građani u Banjaluci bez obzira na nacionalnost i vjeru da se osjećaju da su u svom gradu, da su ravnopravni, da nema diskriminacije”, kazao je Omer Višić.

“Ovo je nada u bolje sutra, povratak povjerenja, ono nije potpuno zaživjelo, ali je definitivno zakucalo na naša vrata”, kaže Elvedina Alić iz  Konjica.

Jedinu neobičnu situaciju naša kamera je zabilježila na samom ulazu u Ferhadiju. U pokušaju da sa premijerom Turske uđe u krug džamije, jedan, po svemu sudeći, član njegove delegacije ili neko od organizatora je izguran sa same kapije. Za vjernike je to prošlo neprimjetno, pa su jedva dočekali kraj ceremonije kako bi ušli u džamiju.

(ATV)