Magazin 14.11.2019.

Otvaranje izložbe VI Bijenala akvarela malog formata

U Malom izložbenom salonu u Banskom dvoru 15. novembra 2019. godine (petak) u 19:00 časova biće otvorena konkursna izložba VI Bijenala akvarela malog formata.

Postavka se organizuje u saradnji sa Galerijom Studentskog kulturnog centra Beograd. U okviru šestog izdanja bijenala na izložbi će biti predstavljena 63 umjetnika sa 95 radova.

-Akvarel malog formata je najbolji prikaz intimne umetničke beleške. Čarolija akvarela je u suptilnim tonskim prelazima bilo da je reč o razlivenom ili minucioznom. Zasnovan na tradicijama klasične umetnosti otkriva nam lepotu koju često i ne primećujemo u svom okruženju. Ova umetnost opstaje u vremenu i prostoru uz sve bogatstvo stvaralačkog izraza. Mekoća i vazdušastost izraza boji akvarel lirskim zvukom i poetskim osećanjem. Raznovrsnost kompozicija i dijapazon kolorita počiva na emotivnom zapisu umetničke podsvesti i inspiracije.

U ovoj tehnici nema neotkrivenih mogućnosti ali ima originalnosti izraza i ekspresije koja pleni. Akvarel je tehnika koja postiže ubedljivost integriteta i kada je potpuno sveden. Važan element za izradu akvarela je osećaj za poetsko, osećaj za tananost u izvođenju kao i misao koja ide ispred realizacije. Osnovni karakterBijenala je osvajanje pikturalnosti kolorističkom formom i ljupkom imaginacijom.

Ograničen malim formatom, u sebi nosi veći čulni efekat od drugih likovnih tehnika zahvaljujući belinama kao važnim elementom svetlosne refleksije, Kada govorimo o Bijenalu akvarela on će nam i dalje otkrivati fenomenologiju tehnike i slikovitu stranu istančanog umetničkog stvaranja – kazala je Ljiljana Subotić, istoričar umjetnosti i autor Bijenala.