Magazin 07.07.2021.

Otvoren 74. filmski Festival u Kanu

ČITANJE: 2 minute

Međunarodni filmski festival u Kanu svečano su sinoć otvorili Pedro Almodovar, Spajk Li, Džodi Foster i Bong Džun-hoa.

Na crvenom tepihu se prva pojavila francuska glumica, dobitnica Oskara, Marion Kotijar, a za njom su ređale filmske zvijezde iz cijelog svijeta.

Ove godine za Zlatnu palmu će se nadmetatì 24 filmska ostvarenja, a žirijem 74. fimske smotre u Kanu predsjedavaće američki reditelj, Spajk Li, kao prvi Afroamerikanac koji je predsjednik žirija.

Tokom festivala, koji traje do 17. jula, biće prikazano više od 60 filmova.

Amerìčka glumica i rediteljka, Džodi Foster, koja se sa 13 godina prvi put pojavila u Kanu nakon uloge u filmu ,,Taksista”, bila je počasna gošća ceremonije otvaranja festivala i primila je počasnu nagradu.

Festiival nije održan prošle godine zbog pandemije, a ove godine se održava u julu umjesto u maju kako je bilo do sada.

,,Ovo će mi biti prvi odlazak u bioskop u posljednjih 15 mjeseci”, izjavio je brazilski sineasta, Klaber Mendonsa Filjo, jedan od članova žirija.

Šon Pen i Ves Anderson takmičiće se za Zlatnu palmu u glavnom programu, a prestižnom skupu svjetske kinomatografije prisustvovaće i brojne druge zvijezde, među kojima su i Ketrin Denev i Marion Kotijar.

U glavnoj konkurenciji uvršteni su i francuski filmovi reditelja Fransoa Ozona, Žaka Odijara i Katrin Korsini.

Za Zlatnu palmu će se, između ostalih, nadmetati i ruski reditelj Kiril Serebrenikov, kome je zabranjeno da napušta Rusiju i neće moći da prisustvuje na festivalu.

Pored toga, u konkurenciji su i filmovi ,,Anet” Leosa Karaksa, koji će biti prikazan na otvaranju festivala ,,French Dispatch” američkog reditelja Vesa Andersona i ,,Benedeta”, holandskog reditelja Pola Verhovena, dok će van konkurencije biti prikazan film ,,De son vivant”, francuske rediteljke, Emanuel Berko sa slavnom Katrin Denev u glavnoj ulozi.

U žiriju su ovog puta filmski umjetnici sa pet kontinenata, od kojih većinu čine žene.

U Kanu više nije na snazi policijski čas niti ograničenje broja ljudi u bioskopskim salama, ali je nošenje maske obavezno u zatvorenom prostoru, prenosi Tanjug.

(Dn.J)