Vijesti 11.11.2015.

Otvoren festival nauke: Znanje je strateški resurs Srpske

ČITANJE: 1 minuta
festival nauke
Peti festival nauke otvoren je danas u Domu omladine.

Ministarstvo nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske organizuje ovaj festival, koji ima cilj da uspostavi prisnu komunikaciju između građana i visokoškolskih institucija, koje rijetko imaju priliku da široj publici predstave i objasne značaj naučnih dostignuća za naš svakodnevni život.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske, Jasmin Komić izjavio je danas da je znanje strateški resurs Srpske.

-Imamo investitore koji su zaintresovani za ulaganja u Republiku Srpsku jer ovdje postoji dobra tradicija u znanju i značajni resursi na univerzitetima, među naučnicima, institutima – rekao je Komić.

On je istakao  da je popularizacija nauke glavni cilj dvodnevnog ovog festivala.

-Na festivalu će učestvovati 18 izlagača, među kojima su predstavnici fakulteta oba univerziteta u Republici Srpskoj, srednje škole, te Centar za promociju nauke iz Beograda, koji će predstaviti zanimljivu stranu, pa će posjetioci, između ostalog, moći da vide različite eksperimente iz fizike i hemije, hologram, robot od lego kockica i tri de štampač – rekao je Komić.

U okviru festivala, u Muzeju Republike Srpske postavljen je planetarijum i organizovana posjeta učenika osnovnih i srednjih škola, dok pet banjalučkih fakulteta organizuje Dane otvorenih vrata.

U Kulturnom centru Banski dvor sutra će biti održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Ministar Komić je najavio da će na Festivalu predavanja održati režiser Milorad Milinković, predstavnik Centra za promociju nauke iz Beograda Tijana Prodanović i generalni direktor „Politike“ i glavni urednik „Politikinog zabavnika“ Zefirino Grasi.

Festival u Domu omladine zainteresovani mogu posjetiti danas do 19, a sutra do 17 časova.

(Agencije)