Otvoren Festival nauke

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić otvorio je danas u banjalučkom Domu omladine sedmi Festival nauke, čiji je cilj podsticanje naučnog razvoja na ovim prostorima.

Komić je rekao novinarima da je želja resornog ministarstva da ovaj festival, čija je ovogodišnja tema “Vještačka inteligencija”, bude interesantan i zanimljiv, te da zaintrigira i motiviše mlade da se bave naukom i istraživanjem.

On je rekao da su izdvajanja za nauku investicija u budućnost, te da male i zemlje u tranziciji uvijek imaju problema na tom planu, iako je znanje razvojna šansa.

“To je problem ne samo naše zemlje, već i regiona. Ipak, svake godine nastojimo da izdvajanja za nauku budu veća. Upravo se usvaja budžet Republike Srpske i nadamo se da će u određenom dijelu biti povećanja za nauku”, naveo je Komić.

On kaže da resorno ministarstvo stvara okvire time što omogućava naučnoistraživačkim organizacijama da učestvuju u mnogim evropskim fondovima, dodajući da je u tom smjeru važno i učešće poslovnog sektora.

“Stvaramo uslove za tolerantni partnerski odnos, koji uz poseban odnos prema sticanju znanja i njegovoj komercijalizaciji i primjeni treba dati pozitivne efekte. Među uspješnim primjerima komercijalizacije je vakuum presa iz Doboja, koja je u čitavom svijetu prisutna”, istakao je Komić.

Predrag Milosavić, koji je na Festivalu zajedno sa studentima predstavljao eksperimente Odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Banjaluci, kaže da je ove godine na skupu manje učesnika i ogleda, ali da se interesovanje mladih za nauku povećava.

“Nije splasnuo interes, što ohrabruje. To nisu klasične ekskurzijske posjete, već se djeca zaista interesuju za nauku. U tom smislu i mi smo se potrudili i predstavili sa 18 ogleda, od čega je 12 novih“, rekao je Milosavić.

Sedmi Festival nauke nudi mnoštvo zanimljivih eksperimenata, prezentacija i predavanja iz raznih naučnih oblasti, koje posjetiocima predstavljaju profesori i studenti fakulteta, učenici i nastavnici srednjih škola iz Srpske i razne kompanije.

Na ovom festivalu, čiji je organizator Ministarstvo nauke i tehnologije Srpske, za sedam godina je bilo više od 10.000 posjetilaca.

U okviru Festivala predviđeni su i dani otvorenih vrata na nekoliko fakulteta u Banjaluci, a sutra u 12.00 časova u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Srpske biće otvorena izložba “Tesla i Pupin na istom putu”.

Istog dana u 19.00 časova u Dječijem pozorištu Srpske biće održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučno-istraživačkog rada.

Komić je najavio da će biti nagrađeni najbolji studenti prvog, drugog i trećeg ciklusa studija, te dodijeljene nagrade za najbolji naučni časopis, naučnu publikaciju i naučno-istraživaču organizaciju.

Partner ovogodišnjeg Festivala nauke je kompanija “M:tel”.

(Srna)

86. DAN “Pravda za Davida” i večeras na Trgu Krajine

Večeras je, po 86. put, na Trgu Krajine održano okupljanje “Pravda za Davida”. ”Dragi moj sine, mi smo 20. tačka kod nadležnih institucija. Saučesništvo je teži zločin od ubistva i za to je kazna do 45 godina. Dragi moj Đakac, sine moj, rekao sam na grobu, ko god se plaši, može otići”, rekao je Davor

KONTIKI PROBUDIO AERODROM Poletio prvi avion iz Banjaluke u Tursku

Sa Aerodroma Banjaluka danas je poletio prvi avion u Tursku, a ukrcani putnici će po prvi put, bez presjednja, za samo dva sata biti u Antaliji. Banjalučani koji danas lete u Tursku na more, iskoristili su prvi od devet čarter letova agencije „KonTiki Travel“, koja je ovog ljeta oživjela banjalučki aerodrom. -Let iz Banjaluke je

FUDBALSKI SAVEZ BIH Slučaj Borac ide pred UEFA

Odluku o učešću Fudbalskog kluba Borac naredne sezone u BH. Telekom Premijer ligi Bosne i Hercegovine donijeće Evropske fudbalske asocijacija (UEFA), odlučeno je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Nogometnog / Fudbalskog saveza BiH. Na ovakav potez u bh. kući fudbala odlučili su se nakon što su iz banjalučkog kluba zatražili zaštitu zakonitosti od Izvršnog odbora,

KOD GRADSKOG MOSTA GRADE HOTEL Nakon Nove Varoši stiže još primjedbi na regulacioni plan

Regulacionim planom za interpolaciju objekata društvenog sadržaja u Obilićevu se namjerava srušiti baraka koju godinama koristi omladinski centar„Zdravo da ste“, a umjesto nje graditi hotel. Ovaj regulacioni plan koji predviđa izmjene na sedam lokacija u gradu izazvao je pravo negodovanje u Banjaluci, a nakon pobune mještana Nove Varoši, primjedba je stigla i od organizacije „Zdravo