Svijet 01.10.2022.

Otvoren gasovod između Bugarske i Grčke: “Ovo je prekretnica”

ČITANJE: 1 minuta

Novi gasovod koji se proteže od Grčke do Bugarske pušten je u promet danas s ciljem jačanja energetske nezavisnosti Evrope od Rusije.

Danas počinje novo doba za Bugarsku i jugoistočnu Europu, rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Lajen na ceremoniji otvaranja plinovoda u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

Ovaj gasovod je prekretnica. To je prekretnica za Bugarsku i energetsku sigurnost Europe, a znači oslobađanje od ovisnosti o ruskom plinu, rekla je, ističući da je Bugarska u jednom trenutku dobivala 80 posto svog plina iz Rusije. Plinovod dug 182 kilometra od grčkog grada Komotinija do Stare Zagore u središnjoj Bugarskoj sufinancirali su europski fondovi od početka izgradnje 2009. Interkonektor, koji ima kapacitet od 3 do 5 milijardi kubičnih metara plina godišnje, povezuje Bugarsku s Transjadranskim plinovodom. Plin iz Azerbajdžana ide preko Turske u Grčku i dalje u Italiju. Von der Lajen je naglasila da bi cjelokupna potrošnja plina Bugarske mogla biti pokrivena zahvaljujući novom poveznicom s Grčkom.

Kroz stratešku saradnju između Bugarske i Grčke možemo postići stabilnost u regiji, rekao je bugarski predsjednik Rumen Radev.

(Z.M)

Oznake: Bugarska, gasovod, Grčka