Vijesti 23.09.2016.

Otvoren Info centar EU u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute

U Banjaluci je sinoć otvoren Info centar Evropske unije.

Centar, koji se nalazi u Ulici Marije Bursać broj 2, otvorili su zamjenik gradonačelnika Jasna Brkić i šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Lars Gunar Vigemark.

Misija Info centra je da građanima pruža informacije o Evropskoj uniji, njenim institucijama i politikama, odnosima između BiH i EU, procesu integracije BiH i slično. EU info centar se obično uspostavlja u državama koje steknu status kandidata ili su potencijalni kandidati za članstvo u EU.

– Otvaranje Info centra EU je za Banjaluku važan događaj. Vjerujem da će naši sugrađani imati priliku da na pravi način upoznaju kako funkcioniše EU, da možda saznaju i kako funkcionišu određeni fondovi EU, kakve su mogućnosti da se obezbijede sredstva iz tih fonodova i slično – rekla je prilikom otvaranja Info centra Jasna Brkić.

Ambasador Lars Gunar Vigemark, izjavio je da je banjalučki Info centar dio mreže centara koje EU otvara u BiH.

– Centar će služiti prije svega građanima, ali i medijima, akademskoj zajednici, odnosno svima koji su zainetersovani za EU. Poznato vam je, da je prije nekoliko dana, EU pozitivno odgovorila na aplikaciju za članstvo BiH u EU. To su dobre vijesti, a mi večeras otvaramo ovaj Info centar koji će služiti svim građanima Banjaluke i Republike Srpske i nadam se da će suštinski doprinijeti da EU približimo građanima – rekao je ambasador Vigemark prilkom otvaranja Info centra EU u Banjaluci.

Inače, osoblje kancelarije Info centra EU u Banjaluci će redovno izlaziti na teren, na području cijele Krajine, u škole, fakultete, razne organizacije, i putem edukativnih i informativnih prezentacija upoznavati građane o Evropskoj uniji, njenom funkcinisanju, njenim programima i projektima relevantnim za naše građane, o procesu pridruživanja BiH i slično.