Vijesti 23.05.2016.

Otvoren put za gradnju škole, vrtića i spomenika na Laušu

ČITANJE: 2 minute

Riječ je o dvije parcele koje su još prije dvije godine odlukom Okružnog suda Banjaluka vraćene gradu. Jedna se nalazi na lokaciji gdje je trenutno stadion, a druga pored crkve Svetog Jovana Bogoslova.

Za knjiženje su se, kaže predsjednik Savjeta mjesne zajednice Lauš Nebojša Matić, na posljednjem ročištu u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS, stekli svi uslovi.

– Ovaj spor, koji je trajao više od 15 godina, Gradsku upravu i mjesnu zajednicu koštao je mnogo vremena i truda. Ali ne žalim, jer je ovo zemljište od velikog značaja za naselje Lauš i mještane – rekao je Matić.

Dodao je da će knjiženjem ovog zemljišta na grad biti stvoreni uslovi za obnovu stadiona i tribina, a na drugoj parceli iza crkve, omogućena izgradnja škole, vrtića, sportskih i dječijih terena, te spomen-obilježja.

– Drago mi je i što će se ubuduće novac od zakupnine dijela parcele kod crkve, koju koristi pet privatnih firmi, slivati u budžet grada, od čega će svi građani imati koristi, a ne u džep pojedinih tajkuna. Pojedinci su zahvaljujući tome godinama zgrtali veliki novac – rekao je Matić.

Prema riječima člana Upravnog odbora OFK Lauš Dragomira Bošnjaka riječ je o ogromnim parcelama.

– Ovim će napokon biti ostvaren tridesetogodišnji san mladih iz mjesne zajednice Lauš. Radosni smo, jer ćemo napokon dobiti teren sa vještačkom travom, tribinama i druge sadržaje – rekao je Bošnjak, dodavši da sve to pripada fudbalskom klubu koji je pregazio više od šest decenija.

– U to ime potrudićemo se da obnovu stadiona i tribina počnemo ove godine. Nakon više od 30 godina borbe sa vjetrenjačama i građevinskom mafijom, izašli smo kao pobjednici – rekao je Bošnjak.

Spor u vezi sa zemljištem nastao je nakon što je direktor “Agroprometa” Anđelko Lovro prilikom uzimanja zajma od 37.800 maraka od Marka Pajića 2004. godine stavio pod hipoteku zemljište u naselju Lauš, koje grad preduzeću dao na korišćenje još 1966. godine.

S obzirom na to da se radilo o smišljenoj prevari, Lovro nije vratio dug Pajiću, koji je na osnovu potraživanja uknjižen kao vlasnik parcele na kojoj se nalazi objekat OFK Lauš. Lovro je u više navrata tvrdio da nije tačno da je zemljište uknjiženo na Pajića, te da je ono i dalje u vlasništvu “Agroprometa” te zatražio da tako i ostane. Okružni sud odlučio je da parcele budu vraćene u nadležnost grada.

Zahtjevi

Gradonačelnik Banjaluke Slobodan Gavranović istakao je da grad ostaje pri stavu da cjelokupno zemljište “Agropometa” bude upisano kao svojina grada Banjaluka.

– Mnogo naših zahtjeva za povrat parcela koje su pripadale ovoj zamljoradničkoj zadruzi je u sudskim procedurama – rekao je Gavranović.

(Glas Srpske)