Vijesti 26.04.2017.

Otvoren sajam stipendija i zapošljavanja

ČITANJE: 2 minute

U Studentskom centru “Nikola Tesla” u Banjaluci danas je otvoren Sajam stipendija i zapošljavanja, koji je okupio oko 15 izlagača.

Neki od učesnika su Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, Fond “Dr Milan Јelić”, Zavod za zapošljavanje.

Sajam se održava u okviru manifestacije “Dani studenata Univerziteta u Banjaluci”.

Koordinator Sajma Marija Puljarević istakla je da je riječ o prvom sajmu koji je organizovao Studentski parlament, a na kojem studenti mogu dobiti više informacija gdje mogu konkurisati za posao ili praksu.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Milan Mataruga rekao je da je ovaj sajam izuzetno važan za studente jer mogu dobiti više informacija i o međunarodnoj mobilnosti studenata, odnosno odlaska na studije drugih univerziteta.

Mataruga je ocijenio da je nedovoljna mobilnost studenata, te napomenuo da je Strategijom razvoja visokog obrazovanja Srpske predviđeno da 10 odsto domaćih studenata odlazi na druge univerzitete, a isto toliko njih dođe iz inostranstva.

Prema njegovim riječima, najznačajnije stipendije koje studenti dobijaju jesu stipendije Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, koje godišnje daje 1.000 stipendija za studente u Srpskoj, kao i stipendije studentima koji studiraju u inostranstvu, te sufinansira međunarodnu razmjenu studenata i akademskog osoblja.

On je najavio da će sutra biti potpisan sporazum sa gradom Banjaluka da bi studenti tokom ljeta mogli obavljati praksu u gradskim institucijama ili eventualno zaposliti u istima po završetku studija.

Voditelj Kluba za traženje posla u Birou za zapošljavanje Banjaluka Dalibor Žunić rekao je da su do sada kroz ovaj klub prošla 802 nezaposlena lica od kojih je 302 zaposleno.

“Radimo na jačanju njihovog samopouzdanja i da stečene vještine, znanja i sposobnosti što kvalitetnije predstave poslodavcu”, rekao je Žunić.

On je naveo da je na birou najviše ekonomista, ali da se oni najviše i zapošljavaju, kao i pravnika, te da su deficitarna zanimanja veterinari, inženjeri mašinstva i elektroinženjeri.

(Srna)