Biznis 30.09.2022.

Otvorena hladnjača u Prijedoru podržana kroz projekat IRBRS

ČITANJE: 1 minuta

V.d. direktora Investiciono-razvojne banke Republike Srpske prisustvovao je danas otvaranju hladnjače u Omarskoj kod Prijedora, što je IRBRS podržala kroz projekat „Poboljšan pristup tržištima i jačanje konkurentnosti proizvođača voća u ruralnim područjima ekonomskog područja grada Prijedora kroz podršku implementaciji novog poslovnog modela Distributivni centar voća Prijedor.“

Projekat na najdirektniji način doprinosi održivom ekonomskom razvoju ruralnih područja grada Prijedora, a zahvaljujući njegovoj uspješnoj realizaciji uspostavljeni su kvalitetni kapaciteti za kratkoročno i dugoročno skladištenje, kapaciteta od oko 400 tona.

Ovi skladišni kapaciteti dostupni su malim proizvođačima sa područja Prijedora, kao i opština Novi Grad i Oštra Luka, čime se stiču pretpostavke poboljšanju njihove konkurentnosti i olakšavanju tržišnog nastupa.

Investiciono-razvojna banka Republike Srpske podržala je realizaciju ovog projekta putem Finansijskog mehanizma na bespovratnoj osnovi. Ukupna vrijednost projekta iznosi 163.100 KM, od čega je 95.500 KM obezbijeđeno iz Finansijskog mehanizma, dok je ostatak sredstava u iznosu od 67.600 KM osigurao Grad Prijedor, kroz sufinansiranje projektnih aktivnosti.

Otvaranju hladnjače prisustvao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić, gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor i direktor Poljoprivredne zadruge „Kooperativa“ Radivoj Vujković.

(A.M.)