Magazin 02.11.2017.

Otvorena izložba o Kenedijevima

ČITANJE: 1 minuta

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci večeras je otvorna izložba “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i `Nova granica` kulture”, povodom 100 godina od rođenja nekadašnjeg američkog predsjednika Džona Kenedija.

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak izrazila je zadovoljstvo što je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske otvorena izložba o porodici Kenedi.

“Veoma sam impresionirana profesionalizmom, kreativnošću i maštom kojom je pripremljena izložba, a što je uradio Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske”, rekla je novinarima Kormakova.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković naglasila je da je izložba inspirisana neobičnom knjigom pod nazivom “Mona Liza i Supermen: Džon Kenedi i `Nova granica` kulture”, autora Simone Čupić.

“Knjiga je dobila prošle godine međunarodnu nagradu. Nagrada je bila podsticaj da o knjizi počnemo da razmišljamo na muzeološki način, a u okviru ove izložbe prvi put je predstavljeno djelo Endija Vorhola `Četiri Džeki`”, rekla je Vujkovićeva.

Čupićeva je navela da se njena knjiga bavi značajem kulture kao državnog projekta u administraciji Džona Kenedija.

“Knjiga i izložba mogu biti neka vrsta ugodnog podsjećanja na šezdesete godine prošlog vijeka, koje su bile godine amerikanizacije”, rekla je Čupićeva.

Otvaranju izložbe prisustvavala je pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković, zvanice iz javnog, kulturnog i društvenog života.

(Srna)