Vijesti 11.06.2024.

Otvorena Kancelarija ruske Ambasade u Banjaluci

ČITANJE: 1 minuta

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik otvorili su danas u Banjaluci Kancelariju ruske Ambasade.
Prethodno je intonirana ruska himna i na jarbol visine šest metara podignuta zastava Ruske Federacije.

Na svečanoj ceremoniji obratili su se ambasador Kalabuhov i predsjednik Dodik, a putem video-linka i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov.

Svečanosti prisustvuju, između ostalih, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Radovan Višković, ministri u Vladi Srpske, predsjednik Vijeća naroda Srebrenka Golić, poslanici u Narodnoj skupštini, predstavnici Srpske u zajedničkim institucijama, NJegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, predsjednik ANURS Rajko Kuzmanović.

Zgrada Kancelarije ruske Ambasade nalazi se u Ulici doktora Mladena Stojanovića.

Povodom otvaranja Kancelarije i Dana Rusije – 12. juna, u hotelu “Bosna” u Banjaluci u 14.00 časova biće upriličen svečani prijem, čiji domaćin je ambasador Kalabuhov.

Otvaranjem novog diplomatskog predstavništva Ruske Federacije, kao ogranka matične Ambasade u Sarajevu, Rusija će se pridružiti zemljama koje već imaju svoje kancelarije u Banjaluci.

Vlada Rusije je u maju 2022. godine prihvatila prijedlog za otvaranje Kancelarije ruske Ambasade u Republici Srpskoj.