Vijesti 29.10.2015.

Otvorena konferencija o bezbjednosti saobraćaja

ČITANJE: 3 minute
DSCN9728
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović otvorio je danas u Banjaluci Međunarodnu konferenciju o bezbjednosti saobraćaja u lokalnim zajednicama.

Otvarajući ovaj skup, u organizaciji Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, predsjednik Čubrilović naglasio je da su vlasti Republike Srpske u proteklom periodu uložile velike napore u podizanje bezbjednosti saobraćaja, što je, između ostalog, uključivalo i formiranje republičkog Savjeta za bezbjednost saobraćaja ali i same agencije koja se bavi ovom problematikom.

On je ukazao na neophodnost stalnog ulaganja u podizanje bezbjednosti saobraćaja na našim putevima sa primaranim ciljem da se smanji broj stradalih u saobraćaju. Prema njegovim riječima, Narodna skupštine će, sa svoje strane, i u budućnosti nastojati da kreira odgovarajući zakonodavni okvir koji će omogućiti stalno ulaganje u ovu oblast koja je od ogromne važnosti za cijelu društvenu zajednicu.

– Nažalost, mnogi nisu razumjeli koliki je značajna edukacija i prevencija u podizanju bezbjednosti saobraćaja pa su svojevremenu neki čak i predlagali da se ukine Agencija za bezbjednost saobraćaja, što je, na sreću, zaustavljeno djelovanjem stručnjaka iz ove oblasti koji su shvatali koliko je značajana društvena uloga ove insttiucije. Svjestan sam da trenutna finnansijska izdvajanja za rad Agencije nisu dovoljna za obavljanje svih zadataka koji su pred njima i da treba tražiti nove izvore finansiranja. Sa svoje strane, Narodna skupština će pokušati da kroz određena zakonska rješenja na trajan način riješi pitanje finansiranja Agencije – kazao je Čubrilović.

On je ukazao da je u tom smislu izuzetno važna edukacija svih učesnika u saobraćaju, pri čemu primarna odgovornost za to spada na Agenciju za bezbjenost saobraćaja i Auto moto savez Republike Srpske.

Tokom ceremonije otvaranja ovog skupa, koji se održava u Administrativnom centru RS, predsjedniku Čubriloviću uručena je posebna povelju Savjeta za bezbjednost saobraćaja, u znak zahvalnosti za sve što je u proteklim godinama učinio na podizanju javne svjesti o ovoj problematici.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja Republike Srpske Milija Radović rekao je novinarima da je cilj ove konferencije promocija bezbjednosti saobraćaja i smanjenje broja stradalih.

On je dodao da će na konferenciji biti usvojeni odgovarajući zaključci, te da će biti pokrenuta inicijativa za održavanje sastanka ministara saobraćaja i veza na nivou zemalja bivše Jugoslavije, kako bi u narednom periodu organizovali konferenciju o bezbjednosti saobraćaja na nivou ovih zemalja.

Radović je rekao da je za devet mjeseci ove godine broj poginulih u saobraćajnim nesrećama u Republici Srpskoj povećan za 30 odsto, zbog čega je Savjet za bezbjednost saobraćaja zaključio da je potrebna pojačana represija i kontrola u saobraćaju, te usklađivanje kazni za prekršaje u saobraćaju sa kaznama u regionu.

Na Trgu Republike Srpske u Banjaluci postavljen je simulator čeonog sudara i poligon za obuku djece o osnovama kretanja u saobraćaju.

Organizatori konferencije su Ministarstvo saobraćaja i veza Republike Srpske i Agencija za bezbjednost saobraćaja Srpske.

(Banjaluka.net)