Vijesti 24.10.2020.

Otvorena kovid bolnica u Bijeljini

ČITANJE: 2 minute

U Bijeljini je danas ozvaničen početak rada nove kovid bolnice sa dodatnih 40 do 50 mjesta i poliklinike u adaptiranim starim bolničkim objektima, što su sa 800.000 KM zajednički finansirali grad Bijeljina i Vlada Srpske.

Ovom događaju prisustvovali su srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić.

Dodik je poslije obilaska novih objekata zahvalio direktoru bijeljinske bolnice Zlatku Maksimoviću i njegovom timu, navodeći da su brzo, kvalitetno i uspješno implementirali ideju da se otvori kovid bolnica u ovom epicentru krize.

“Ovo je prva kovid bolnica ovog obima i ovako opremljena u Republici Srpskoj. U narednim sedmicama to će biti urađeno i u Banjaluci, gdje će stara poliklinika biti uređena da može da primi kovid bolesnike na kvalitetan način”, najavio je Dodik.

Dodik je zahvalio i gradonačelniku Bijeljine Mići Mićiću što je na vrijeme, još prije dva mjeseca, prihvatio ideju o otvaranju kovid bolnice i podržao njenu realizaciju.

On je najavio da će u narednim sedmicama biti obezbijeđeno još 300.000 KM da se sve u kovid bolnici završi i funkcioniše na najbolji način i na dobrobit stanovništva.

Šeranić je rekao novinarima da je u Bijeljini podignut i kapacitet laboratorije koja radi do 200 uzoraka na utvrđivanju lica koja su zaražena virusom korona.

“Dodatni kapaciteti uklapaju se u plan koji sprovodimo u djelo, popunjavamo trenutne kapacitete, razvijamo dodatne, a onda imamo konačan plan koji podrazumijev ili dijeljenje bonica na kovid i nekovid ili pretvaranje cijele bolnice u kovid bolnicu”, naveo je Šeranić.

Šeranić je nada da do toga neće doći, iako su epidemiološki podaci veoma zabrinjavajući, te apelovao da se građani, kao i svi politički subjekti, ne okupljaju u ovom turbilentnom vremenu.

“Sada je trenutak da se solidarišemo i kolektivno prihvatimo i sprovodimo sve one mjere koje se preporučuju”, poručio je Šeranić.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upozorio je da se epidemiološko stanje u gradu usložnjava i da je veliki broj zaraženih virusom korona posljednjih dana, te pozvao sugrađane da zajedničkim snagama učestvuju u naporima da se smanji broj zaraženih, uz poštovanje mjera.

On je zahvalio medicinskim radnicima na predanom radu.

Vršilac dužnosti direktora Bolnice “Sveti vračevi” u Bijeljini Zlatko Maksimović rekao je novinarima da novi objekti, čija je adaptacija trajala dva mjeseca, imaju površinu 2.600 metara kvadratnih.

“U uslovima kada pandemija napreduje bijeljinska bolnica pokušava da je dočeka što spremnije i zdravstveni radnici daće sve od sebe da prođemo sa što manje posljedica”, poručio je Maksimović.

Nova kovid bolnica u Bijeljini ima dodatnih 40 do 50 kreveta.

(Srna)