Vijesti 20.02.2019.

Otvorena njemačka čitaonica u NUB RS

ČITANJE: 1 minuta

Gradonačelnik Igor Radojičić i ambasadorka SR Njemačke u BiH Kristijan Hohman, otvorili su danas u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske obnovljenu čitaonicu „Gete instituta“ .

– Banja Luka želi da bude centar u kome će se moći učiti o drugim velikim kulturama – kazao je Radojičić i ukazao da su u Banjoj Luci već aktivni „Francuski kutak“, „Američki kutak“, „Ruski centar“ i „Konfucijev instititut“.

– Koncept u kome želimo da budemo na evropskoj mapi kulture podrazumijeva da na jednoj strani predstavimo svoju kulturu i naše kapacitete, a sa druge, da promovišemo u našem gradu druge velike zemlje i kuluture – istakao je Radojičić
On je naglasio da NUB RS pokazuje visok stepen incijative u kontekstu novousvojene Strategije razvoja kulture i tekuće kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

– Sa novim prijedlozima i idejama, NUB je jedan od epicentara raznih kulturnih dešavanja u gradu- kazao je gradonačelnik.

Ambasadorka Hofman precizirala da je nova „Gete“ čitaonica opremljena ne samo za one koji žele da uče njemački jezik već i za njihove predavače.

– Ovo je mjesto na kome će svi zainteresovani dobiti mnogo više informacija o kulturi, zemlji i politici naše zemlje – navela je Hohman.

Direktorica NUB-a Ljiljana Petrović Zečić, ocijenila je da će njemačka čitaonica predstavljati „tačku kulturnog kontakta“ između naroda u Republici Srpskoj i Njemačkoj.

– Čitaonica, između ostalog, nudi učenje njemačkog jezika, predstavljanje i upoznavanje sa njemačkom kulturom, tradicijom, kniževnošću i umjetnošću kao i predstavljanje programa školovanja i obrazovanja u Njemačkoj – kazala je ona.