Vijesti 19.04.2016.

Otvorena obnovljena Kamena kuća na tvrđavi Kastel

ČITANJE: 1 minuta
20160419132051000000
Čast mi je i zadovoljstvo prisustvovati otvaranju Kamene zgrade u tvrđavi Kastel i završetku obnovljenih cjelina devet i dva, rekao je Slobodan Gavranović, gradonačelnik Banjaluke nakon svečanog presjecanja vrpce.

“Naš Kastel ponosno stoji u srcu Banjaluke na ušću Crkeven u Vrbas a njeno istoprijsko jezgro mjesto je njenog osnivanja, stare zidine su tu da nam probude istoriju ovoga grada na kojem su pronađeni najstariji tragovi naselja jer je tvrđava okosnica nastanka Banjaluke”, istakao je Gavranović.

Vrijednost radova iznosila je 9,1 milion KM od čega je 7 miliona izdvojila delegacija EU u BiH a 2,1 milion Grad Banjaluka. Svečanom otvaranju i presjecanju vrpce prisustvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark.

“Čast mi je i zadovoljstvo što sam danas sa vama na otvaranju ovog dijela tvrđavae Kastel. Ona svjedoči o bogatoj istoriji ne samo ovog dijela već i cijele Evrope”, rekao je Vigemark.

Dodao je da nije loše vratiti se u prošlost, prisjetiti naših zajedničkih evropskih korjena a da oni u EU poštuju različitosti i tradiciju. U Kamenoj kući je danas je svečano otvorena i umjetnička izložba “Na putevima modernizma” koja obuhvata više od 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza – Lojza Ćurića i Envera Štalje.

(Nezavisne)