Vijesti 18.02.2016.

Otvorena Pravna klinika u Banjaluci

ČITANJE: 2 minute
Pravni-Fakultet-1
Na banjalučkom Pravnom fakultetu danas je počela sa radom Pravna klinika koja treba da obezbijedi obuku studenata ovog fakulteta za praktičnu primjenu Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i pomoć žrtvama kršenja ljudskih prava u BiH.

Dekan Pravnog fakulteta Vitomir Popović rekao je novinarima da je Pravna klinika u funkciji globalizacije obrazovanja pravnika u svijetu i ima za cilj da studente u najvećoj mjeri osposobi za bavljenje tom profesijom širom svijeta.

– To je od velikog značaja imajući u vidu činjenicu da su Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama i njeni protokoli sastavni dio pravnog sistema i Republike Srpske i Federacije BiH, kao i Ustava BiH, i veliki broj predmeta, nakon iscrpljivanja pravnih sredstava, završi pred Evropskim sudom za ljudska prava- napomenuo je Popović.

On je dodao da je oblast ljudskih prava nešto bez čega nije moguće bavljenje pravnom profesijom.

Popović je naveo da je ovo prva Pravna klinika za ljudska prava koju Savjet Evrope otvara u regionu – na banjalučkom Pravnom fakultetu, koji spada u red dvadesetak najorganizovanijih fakulteta u svijetu i koji je učesnik u izradi singapurske deklaracije koja predstavlja nadogradnju bolonjske deklaracije.

Zamjenik šefa Kancelarije Savjeta Evrope u BiH Tanja van Dajk rekla je da je jedan od ciljeva otvaranja Pravne klinike i unapređenje kapaciteta pravosuđa u implementaciji evropskih normi.

Ona je navela da će studenti proći kroz obuku iz oblasti ljudskih prava, u okviru koje će biti organizovana i obuka o sačinjavanju kvalitetnih i ispravnih dokumenata vezanih za povrede ljudskih prava, kako bi, u slučaju da takvi slučajevi dođu pred Evropski sud za ljudska prava, ti dokumenti bili “pripremljeni kako treba”.

Predavanja će početi početkom marta, a konkurs za učešće u radu Pravne klinike će biti raspisan za nekoliko dana.

(Agencije)