Vijesti 01.12.2016.

Otvorena prva pametna zgrada u Srpskoj

ČITANJE: 2 minute

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić i generalni menadžer kompanije “Lanako” Nebojša Ninić presjecanjem vrpce danas su u Banjaluci svečano otvorili prvu pametnu zgradu u Srpskoj i BiH – Tehnološki centar “Lanako”. Radojičić je rekao novinarima da Banjaluka može biti veoma zadovoljna što se u njemu nalazi sjedište najjače IT kompanije u BiH.

“”Lanako” je najjača kompanija u IT sektoru, koji je veoma zahtjevan i gdje ima puno konkurencije. Nije lako dospjeti na prvo mjesto i još teže ga je održati”, smatra Radojičić.

Prema njegovim riječima, IT sektor predstavlja veliki potencijal za zapošljavanje u budućnosti, a interesovanje gradske uprave biće da se u narednom periodu poveća broj đaka koji će se i u srednjim školama i na fakultetima okretati ka IT tehnologijama, te da se kroz programe dokvalifikacije poveća broj onih koji mogu da nađu svoje radno mjesto u ovom sektoru.

“Imamo namjeru da angažujemo dio neiskorištenih poslovnih prostora za mlade koji pokreću poslove koji su uglavniom u IT sektoru”, pojasnio je Radojičić.

Generalni menadžer kompanije “Lanako” Nebojša Ninić rekao je da ova kompanija proslavlja 25 godina poslovanja izgradnjom Tehnološkog centra – prve “pametne zgrade” u Republici Srpskoj, BiH, ali i regionu, tokom čije izgradnje se vodilo računa o principima energetske efikasnosti i ugodnom boravku zaposlenih.

Centar se prostire na 10.000 metara kvadatnih, dok je njegov kapacitet 600 zaposlenih, a svi procesi nadgledaju se upotrebom softvera posljednje generacije.

Ninić je dodao da trenutno zapošljava 280 radnika, dok u narednom periodu planira svake godine zaposliti dodatnih do 50 radnika.

Američki ambasador u BiH Morin Kormak čestitala je kompaniji što je u svoj kompleks uključila i edukativni centar, jer mladi u BiH imaju ogroman potencijal.

Ona kaže da je lijepo vidjeti da jedna kompanija predvodi inicijativu da se riješi problem nedostatka programa za tehničko usavršavanje u BiH kako bi mladi ostvarili svoj potencijal.

Otvaranju su prisustvovali predstavnici Vlade Republike Srpske, Narodne skupštine, gradske uprave, Univerziteta u Banjaluci, te ugledne ličnosti iz političkog, kulturnog i javnog života Srpske i BiH.

U izgradnji centra korišćenjem namodernijih materijala značajno je umanjena potrošnja energije koja je verifikovana dobijanjem “A” sertifikata o energetskoj efikasnosti.

Centar je opremljen najboljim svjetskim sigurnosnim rješenjima i ima sve ISO standarde koji su potrebni za ovakav tip objekta.

(Glas)