Vijesti 10.02.2016.

Otvorena rampa na Šehitlucima

ČITANJE: 2 minute
banj brdo
Rampa na početku rekreativne zone na Banj brdu/Šehitlucima otvorena je za saobraćaj, prenosi portal mojabanjaluka.info.

Kako saznaju saobraćaj se odvija nesmetano do cafe i resotorana ”Novak”.

Rampa na početku šetališta na Banj brdu/Šehitlucima, koja je onemogućavala prolazak automobila do spomenika, došla je u fokus medija i javnosti pred otvaranje ”Novaka”. Naime, sa jedne strane vodila se kampanja da se rampa ukloni, jer bi se na taj način omogućilo starijim osobama prilaz spomeniku, dok se sa druge strane veliki broj građana protivio takvoj odluci.

Podsjetimo da je početkom februara prošle godine temu o ukidanju rampe na Banj brdu/Šehitlucima pokrenuo Marinko Umičević, odbornik grada Banjaluka svojim komentarom na društvenim mrežama. Naime, na Facebook stranici odbornika napisano je da je prije nekoliko godina, donešena odluka da se zabrani saobraćaj na relaciji grad-spomenik, za šta je grad napravio rampu i zaposlio četri portira. On smatra da ova odluka ima mnogo negativnih strana i zbog toga je predložio da se saobraćaj na toj relaciji ponovo uspostavi.

– Odlukom o zabrani, sva starija lica, koja nisu u mogućnosti da pješače velikom rutom, bukvalno su odsječena od spomenika, zauvijek. Ljudi koji su gradili taj spomenik danas ne mogu pristupiti istom. Za četri portira godišnje iz narodnog budžeta izdvajamo 200.000 KM. To je orgoman novac koji se može utrošiti na stotine boljih načina. A, čak i nakon odluke, često možemo vidjeti bicikliste kako se spuštaju niz pješačke staze, često u velikim brzinama i bez previše obzira za šetače- između ostalog napisao je tada odbornik Umičević.

Propuštati ili ne automobile – pitanje koje se provlači godinama, pa je u nekoliko navrata bio dopuštan prolaz vozilima na Banj brdo. Prije dvije godine rampa je polomljena, što su mnogi okarakterisali kao uvod u njeno trajno uklanjanje.

Spomenik palim Krajišnicima je izgrađen 1961. godine i posvećen je Narodnooslobodilačkoj borbi naroda Bosanske krajine. Spomenik je jedan od simobola Banjaluke i predstavlja jedan od najvećih spomenika posvećenih Narodnooslobodilačkoj borbi. Autor spomenika je poznati jugoslovenski i hrvatski vajar Antun Augustinčić.

(mojabanjaluka.info)