Biznis 10.08.2016.

Otvorena trka za 2.000 detašmana

ČITANJE: 2 minute

Spoljnotrgovinska komora BiH, u saradnji sa entitetskim komorama, raspisala je konkurs za dodjelu 2.000 detašmana građevinskim firmama za poslove u Njemačkoj.

Firmama iz Republike Srpske za 2016/2017. godinu pripada 529 radnih dozvola za građevinske, izolaterske i poslove iz oblasti montažerstva i rudarstva u Njemačkoj, dok će preduzeća iz FBiH dobiti 1.059. Poseban potkontingent od 412 detašmana raspodijeliće Spoljnotrgovinska komora BiH.

– Dvije trećine dozvola u nadležnosti Spoljnotrgovinske komore biće raspoređeno preduzećima iz FBiH, a trećina firmama iz RS sa većinskim vlasništvom kapitala pravnih i fizičkih lica iz Slovenije. U nedostatku takvih preduzeća dozvole će dobiti ostala preduzeća iz BiH – navedeno je u konkursu.

Neimari iz BiH će dobiti čak 790 dozvola za rad u Njemačkoj, izolateri 470, dok se 740 dozvola odnosi na firme iz oblasti montažerstva i rudarstva.

Preduzeća koja već koriste detašmane u Njemačkoj ili imaju odranije odobrene ugovore za realizaciju u 2016/17. i narednim detašmanskim godinama moraju obavezno poslati prijavu na ovaj javni konkurs.

– Firme koje budu konkurisale moraju zadovoljiti opšte kriterijume u koje spadaju ostvareni poslovni rezultati preduzeća, broj zaposlenih radnika u prethodnoj godini i u prvom polugodištu ove godine, kadrovska i tehnička osposobljenost, reference preduzeća i iskorištenost detašmana u Njemačkoj tokom prethodne godine – navedeno je u konkursu.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da postoji potreba za povećanjem kontigenta detašmana, jer su firme koje već dugi niz godina obavljaju radove u Njemačkoj spremne da angažuju i dodatni broj radnika.

– Upravo zbog stručnosti i cijenjenosti našeg kadra u Njemačkoj broj detašmana koji Srpskoj pripadne svake godine trebalo bi da bude znatno veći – rekao je Blagojević.

Rok

Konkurs za dodjelu detašmana je otvoren juče, a zainteresovane firme mogu konkurisati tokom idućih 15 dana. Učesnici na konkursu će moći podnijeti žalbu na odluku prvostepene komisije u roku od osam dana od njenog prijema.

(Glas)