Vijesti 02.12.2020.

OTVORENA ZIMSKA TURISTIČKA SEZONA: Prvi skijaši preplavili staze olimpijske ljepotice

ČITANJE: 3 minute

Ljubitelji zimskih sportova u Republici Srpskoj željno iščekuju snijeg kako bi pohrlili na planine, a zahvaljujući sistemu vještačkog osnježavanja prvi skijaši već su se spustili stazama olimpijske ljepotice.

Olimpijski centar “Jahorina” u nedjelju je, prvi u regionu, pustio skijalište u rad. Direktor OC “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je za “Glas Srpske” da su uslovi za skijanje dobri, te da su skijaši već pristigli na Jahorinu i uživaju u prvom skijanju ove zimske sezone.

“Staze smo u prethodnom periodu posebnom mehanizacijom “popeglali” do savršenstva. Pored već osvijetljene kompletne staze Poljice, ove sezone biće na raspolaganju još jedna osvijetljena staza. Cilj nam je da razvijemo noćno skijanje”, istakao je Ljevnaić i dodao da će ove godine na raspolaganju biti četiri kilometra osvijetljenih staza za noćno skijanje.

Istakao je da za vrijeme noćnog skijanja radi i Olimpijski bar i dodao da je izgrađena i nova staza dužine 1.000 metara, te da sada Jahorina raspolaže sa ukupno 46 kilometara staza za alpsko skijanje.

“Novitet za ovu zimu su i uređeniji ski-vrtići i poligoni za početnike sa dodatnim pokretnim trakama, potom osvijetljena šetačka staza koja vodi do vrha planine, ali i nove kategorije ski-karata sa uključenim i noćnim skijanjem”, naveo je Ljevnaić.

Naglasio je da u toku sezone planiraju veći broj promo perioda sa popustima na ski-karte do čak 50 odsto.

“Za oba termina ski-openinga od 3. do 6. decembra i od 10. do 13. decembra popust na ski-karte iznosi 50 odsto i cijena ski-dana je deset evra, što je sigurno najjeftiniji ski-pas u Evropi. Interesovanje za zimovanje na Jahorini je poraslo. Ski-centri u Francuskoj su najavili da će biti zatvoreni. Prvi put se dešava da oni koji su do sada skijali u Francuskoj, Italiji, Austriji, bukiraju Jahorinu i to nije mali broj. Prema informacijama koje sada imamo, bolji je buking ove godine nego prošle”,  rekao je Ljevnaić i dodao da, s obzirom na to da rade zajedno sa hotelijerima, za ovu godinu niko neće podizati cijene, čak je većina hotela spustila cijene i uveli su dodatne mjere za suzbijanje širenja virusa.

On je podsjetio da su turistički vaučeri koje je tokom ljeta obezbijedila Vlada Srpske na Jahorinu privukli novu kategoriju gostiju i dodao da vjeruje da će tako biti i tokom zimske sezone.

Predsjednik Planinarsko-skijaškog društva “Ljubijski rudar” iz Prijedora Božo Grbić rekao je da na Kozari čekaju prve pahulje, a ne mogu uključiti ni topove za vještački snijeg, jer je temperatura i dalje visoka.

“Treba nam bar minus tri stepena, što i dalje nemamo. I pored svih naših želja, vremenski uslovi nam ne dozvoljavaju da otvorimo skijalište. I kada počnemo osnježavati, u rad ćemo pustiti dječju i jednu stazu za odrasle, dok ne pristigne snijeg “, rekao je Grbić dodavši da bi turistički vaučeri mogli “pogurati” zimsku turističku sezonu.

I direktorica Turističke organizacije RS Nada Jovanović ističe da su vaučeri i kampanja “Doživi Srpsku” odličan start za zimsku sezonu.

– Naša Jahorina je prva u Evropi otvorila skijalište. Očekujemo veliki broj domaćih posjetilaca, ali i gostiju iz Srbije koji rado zimuju na našim destinacijama. Nadamo se da će se pandemija smiriti i da će ugostitelji raditi malo duže za vrijeme praznika – rekla je Jovanovićeva.

Vaučeri

Nada Jovanović je istakla da su od početka kampanje “Doživi Srpsku”, koja se realizuje uz podršku predsjednice RS Željke Cvijanović, do sada iskorišćena 22.254 turistička vaučera.

“Stanovnici koji još nisu, vaučere mogu iskoristiti do 15. decembra na nekoj od domaćih destinacija”, rekla je Jovanovićeva.

(Glas Srpske)

Oznake: Kozara, OC Jahorina