Region 29.07.2021.

“Otvoreni Balkan” novo ime inicijative “Mini-Šengen”, lideri Zapadnog Balkana potpisali ugovore o regionalnoj saradnji

ČITANJE: 1 minuta

Na zatvaranju oficijalnog dijela današnjeg regionalnog ekonomskog foruma u Skoplju predstavljeno je novo ime i logo Mini-Šengena. Od danas ova inicijativa se zove “Open Balkan” tj. “Otvoreni Balkan”.

Prije otkrivanja i prezentovanja, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Albanije Edi Rama i premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev potpisali su tri sporazuma:

– Memorandum o razumjevanju o saradnji na olakšanju uvoza, izvoza i kretanja robe na Zapadnom Balkanu

– Memorandum o razumjevanju o saradnji u vezi sa slobodnim pristupom tržištu rada na Zapadnom Balkanu

– Sporazum o saradnji u zaštiti od katastrofa na Zapadnom Balkanu

Regionalni ekonomski forum u Skoplju okuplja oko 350 kompanija sa Zapadnog Balkana, a forum je jedinstvena prilika za poslovne sastanke privrednika u formatu B2B (biznis tu biznis), prenosi Blic.

Na forumu prisustvuju kompanije iz Srbije, Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, ali i regionalne i evropske kompanije, kao i predstavnici vlada, finansijskih institucija, univerziteta, međunarodnih delegacija i asocijacija.

Forum se održava pod organizacijom privredne komore Srbije, Sjeverne Makedonije i Albanije. Najveći broj kompanija koje učestvuju na forumu su iz poljoprivrednog i građevinskog sektora, prehrambene, tekstilne i mašinske i auto industrije, turizma, telekomunikacija, IT sektora i transporta, ali i logistike.

(N.S)