Otvoreni Dani arhitekture Banja Luka 2019

Peti Dani arhitekture Banja Luka 2019 svečano su otvoreni u ponedeljak, 13. maja. Sedmodnevna arhitektonska manifestacija, koja ove godine promišlja temu stanovanja, otvorena je studentskom radionicom “Domesticate”  i međunarodnom izložbom  “Housing”.

Dok radionica istražuje male intervencije i nove koncpte stanovanja u javnom prostoru jednog banjalučkog susjedstva, izložba “Housing” prikazuje preko 90 odabranih realizacija stambene arhitekture u preko 40 zemalja svijeta. U sklopuizložbe održano  je uvodno  predavanje Branislave Stoiljković sa Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

Dani arhitekture su nastavljeni u utorak, 14. maja, promocijom  knjige „Budućnost stanovanja– aspekti održivosti budućeg stanovanja u Srbiji“, autora Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Dušana Stojanovića, Pavla Stamenovića i Dalije Dukanac. Budućnost stanovanja, modifikaciju autentičnosti, te odnos između projekta i procesa stanovanja, autori knjige su diskutovali sa Majom Milić Aleksić, u ulozi moderatora, i mnogobrojnom publikom. Srijeda, 15 maj, je bila rezervisana za predavanje Siniše Cvijića posvećeno jubileju 100 godina Bauhusa i tematsku urbanu šetnju “Moderna stambena arhitektura Banja Luka 1929-1941”. Na taj način, Banjaluka se priključila globalnoj proslavi stoljeća čuvene škole arhitekture, primjenjenih umjetnosti i dizajna u Vajmaru, Desau i Berlinu.

Otvaranje Dana arhitekture Banja Luka 2019 je praćeno i proglašenjem pobjednika međunarodnog konkursa “Re:Housing”. Stručni žiri u sastavu Huan Luis Rivas Navaro (Juan Luis Rivas Navarro) (Španija) Ivan Rašković (Srbija), Krešimir Damjanović (Hrvatska) i Vedrana Ikalović (BiH, Japan) je selektovao najbolje radove u tri kategorije: kategorijipraksa gdje je nagrađen rad „Niskobudzetno stanovanje“ Padina(autor 3A studio), kategoriji ideja, gdje je nagradu odnio rad „Evolucija porodicne kuce – između manifesta i parafraze“ (autori Jelena Ristić Trajković, Aleksandra Milovanović) i kategoriji studentski rad gdje je najbolji bio rad „Stvari (autor Tajana Čabraja). Radovi pristigli na konkurs “Re:Housing” biće izloženi tokom simpozijuma Dana arhitekture Banja Luka.

Tokom dva dana simpozijuma, 17. i 18. maja, u pozorišnoj sali dvorane „Obilićevo“, svoja iskustva i vizije o razvoju stambenih prostora i modela stanovanja, podjeliće Mirza Mujezinović (MALARCHITECTURE, Norveška), Luka Korlaeti (Hrvatska), Georgios Mitroulias i Mihail Raftopoulos (AREA Office, Grčka), Nerma Linsberger (NERMA LINSBERGER ZTGMBH, Austrija), Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević (1X2STUDIO, Srbija), Nevenka Mančeva (Arhipunkt, Sjeverna Makedonija) i Tomaš Krištof (Krištof studio, Slovenija). Na simpozijumu nas očekuje i panel diskusija „Re:housing“, koju moderira Nevena Novaković (AGGF UNIBL), te serija kratkih prezentacija na “Small-Scale” bini,  gdje ćemo se upoznati sa radom Strehe za vse (Slovenija), Twist Box (Srbija) i Small-scale projekta (Bosna i Hercegovina), i Docexdoce inicijativom  u Bosni i Hercegovini .

U okviru simpozijuma biće organizovan i Mini salon građevinarstva na kojem će se predstaviti kompanije Orfej, Fundermax, Baldinistudio, Alumil, Xella, Austrotherm, Feal, Kolpa san, Kronospan, Knauf, Baumit, Wienerberger, Velux, Splendor, Elgrad, GMP, Dako design i Elda Lux. Prvi dan simpozijuma, petak  17. maj,  završiće se druženjem na velikoj „Ruster“ žurci.

Sva dešavanja i najave možete pratiti na sajtu ​www. arch-days.com​, te na zvaničnoj Fejsbuk stranici događaja  ​Dani arhitekture – Banja Luka​.    

               

Đorđe Gajić pobjednik u skokovima sa Gradskog mosta

Đorđe Gajić pobjednik je takmičenja u skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas. Na takmičenju u Banjaluci učestvovalo je ukupno 18 takmičara čime je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Pobjedniku, najboljoj “vrbaskoj lasti” će biti uručen pehar i nagrada od 700 KM, drugoplasiranom 

Beživotno tijelo izvučeno iz Vrbasa

Beživotno tijelo starijeg muškarca izvučeno je iz Vrbasa u Banjaluci, saznaje ATV. “Policijski službenici Policijske uprave Banja Luka, 21.07.2019. godine postupili su po zaprimljenoj prijavi da beživotno muško tijelo pluta Vrbasom. Tijelo je uz pomoć Vatrogasne brigade Grada Banjaluka i ronilačkog kluba “Buk” izvučeno na obalu u mjestu Karanovac, Banja Luka. Izvršen je uviđaj u

Počelo “Ljeto na Vrbasu”

Skokovima sa Gradskog mosta u Vrbas, na kojima učestvuje ukupno 18 takmičara, danas je otvorena tradicionalna manifestacija “Ljeto na Vrbasu” koja se ove godine održava 66. put i trajaće do 4. avgusta. Brojni Banjalučani su se okupili da uživaju u ovoj manifestaciji i da aplauzom nagrade “najbolju vrbasku lastu”, ali i sve ostale takmičare koji

DANAS VIŠE STANOVNIKA NEGO PRIJE RATA Kamenica kod Teslića prkosi statistici

Više od dvije decenije nakon rata u Bosni i Hercegovini, mnoga su mjesta pusta. Kuće su nerijetko obnovljene, ali nedostaje onog najvažnijeg, ljudi. Međutim, to nije slučaj sa selom Kamenica koje se nalazi nedaleko od Teslića. Obnovljene kuće, obrađene njive, izraslo voće, povrće, pšenica, dječija graja, sve je to dijelom ovog mjesta. Sulejman Vitlić, 82-godišnji

U Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”

Sinoć je u Bosanskom Petrovcu održana folklorna manifestacija “Petrovačko kolo”, u organizaciji Kulturno umjetničkog društva (KUD) „Grmeč“ iz Drinića, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije. Manifestacija je počela defileom kulturno-umjetničkih društava, a nastavila se bogatim programom na gradskoj bini. Veliki broj građana je pristvovao ovom događaju a organizatori su poručili da je

Umjetnici oslikavaju pasaže u Gospodskoj

Mladi banjalučki umjetnici oslikaće na jesen tri pasaža između Gospodske ulice i Zanatskog centra, dok će zelena površina kod Pravnog fakulteta dobiti „smol skejl“ instalaciju, sličnu onoj koja je već izvedena na obali Vrbasa u Obilićevu.