Otvoreni Dani arhitekture Banja Luka 2019

Peti Dani arhitekture Banja Luka 2019 svečano su otvoreni u ponedeljak, 13. maja. Sedmodnevna arhitektonska manifestacija, koja ove godine promišlja temu stanovanja, otvorena je studentskom radionicom “Domesticate”  i međunarodnom izložbom  “Housing”.

Dok radionica istražuje male intervencije i nove koncpte stanovanja u javnom prostoru jednog banjalučkog susjedstva, izložba “Housing” prikazuje preko 90 odabranih realizacija stambene arhitekture u preko 40 zemalja svijeta. U sklopuizložbe održano  je uvodno  predavanje Branislave Stoiljković sa Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u Nišu.

Dani arhitekture su nastavljeni u utorak, 14. maja, promocijom  knjige „Budućnost stanovanja– aspekti održivosti budućeg stanovanja u Srbiji“, autora Borislava Petrovića, Ivana Raškovića, Dušana Stojanovića, Pavla Stamenovića i Dalije Dukanac. Budućnost stanovanja, modifikaciju autentičnosti, te odnos između projekta i procesa stanovanja, autori knjige su diskutovali sa Majom Milić Aleksić, u ulozi moderatora, i mnogobrojnom publikom. Srijeda, 15 maj, je bila rezervisana za predavanje Siniše Cvijića posvećeno jubileju 100 godina Bauhusa i tematsku urbanu šetnju “Moderna stambena arhitektura Banja Luka 1929-1941”. Na taj način, Banjaluka se priključila globalnoj proslavi stoljeća čuvene škole arhitekture, primjenjenih umjetnosti i dizajna u Vajmaru, Desau i Berlinu.

Otvaranje Dana arhitekture Banja Luka 2019 je praćeno i proglašenjem pobjednika međunarodnog konkursa “Re:Housing”. Stručni žiri u sastavu Huan Luis Rivas Navaro (Juan Luis Rivas Navarro) (Španija) Ivan Rašković (Srbija), Krešimir Damjanović (Hrvatska) i Vedrana Ikalović (BiH, Japan) je selektovao najbolje radove u tri kategorije: kategorijipraksa gdje je nagrađen rad „Niskobudzetno stanovanje“ Padina(autor 3A studio), kategoriji ideja, gdje je nagradu odnio rad „Evolucija porodicne kuce – između manifesta i parafraze“ (autori Jelena Ristić Trajković, Aleksandra Milovanović) i kategoriji studentski rad gdje je najbolji bio rad „Stvari (autor Tajana Čabraja). Radovi pristigli na konkurs “Re:Housing” biće izloženi tokom simpozijuma Dana arhitekture Banja Luka.

Tokom dva dana simpozijuma, 17. i 18. maja, u pozorišnoj sali dvorane „Obilićevo“, svoja iskustva i vizije o razvoju stambenih prostora i modela stanovanja, podjeliće Mirza Mujezinović (MALARCHITECTURE, Norveška), Luka Korlaeti (Hrvatska), Georgios Mitroulias i Mihail Raftopoulos (AREA Office, Grčka), Nerma Linsberger (NERMA LINSBERGER ZTGMBH, Austrija), Zoran Abadić i Jelena Bogosavljević (1X2STUDIO, Srbija), Nevenka Mančeva (Arhipunkt, Sjeverna Makedonija) i Tomaš Krištof (Krištof studio, Slovenija). Na simpozijumu nas očekuje i panel diskusija „Re:housing“, koju moderira Nevena Novaković (AGGF UNIBL), te serija kratkih prezentacija na “Small-Scale” bini,  gdje ćemo se upoznati sa radom Strehe za vse (Slovenija), Twist Box (Srbija) i Small-scale projekta (Bosna i Hercegovina), i Docexdoce inicijativom  u Bosni i Hercegovini .

U okviru simpozijuma biće organizovan i Mini salon građevinarstva na kojem će se predstaviti kompanije Orfej, Fundermax, Baldinistudio, Alumil, Xella, Austrotherm, Feal, Kolpa san, Kronospan, Knauf, Baumit, Wienerberger, Velux, Splendor, Elgrad, GMP, Dako design i Elda Lux. Prvi dan simpozijuma, petak  17. maj,  završiće se druženjem na velikoj „Ruster“ žurci.

Sva dešavanja i najave možete pratiti na sajtu ​www. arch-days.com​, te na zvaničnoj Fejsbuk stranici događaja  ​Dani arhitekture – Banja Luka​.    

               

(FOTO) Maturanti Tehničke škole se oprostili od đačkih klupa

Od školovanja i školskih dana opraštaju se učenici banjalučke Tehničke škole, koji su se večeras okupili u hotelu “Bosna”, gdje će proslaviti kraj jedne i pocetak novih životnih stranica. Maturanti su složni u tome, da će iz školskih klupa ponijeti mnogo uspomena i anegdota i da je srednja škola jedno prelijepo iskustvo, gdje su mnogo

SMRT 12 BANJALUČKIH BEBA Mitrović: Smišljen zločin svjetske birokratije

Smrt 12 banjalučkih beba, koje su stradale 1992. godine zbog nedostatka kiseonika, smišljen je zločin svjetske birokratije koja im nije dozvolila lijek, kaže predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Nedeljko Mitrović. – Kao da je uzet snajper i gađana sigurna meta. Ujedinjene nacije su zabranom letova iznad BiH praktično učestvovale

Nasip u Česmi padavine dočekao oštećen, mještani gube strpljenje

Na samo 200 metara, betonski nasip u banjalučkom naselju Česma urušen je na čak dva mjesta. Da je ova zaštita popustila pred Vrbanjom prošle sedmice pod vodom bi se našlo oko 150 kuća. Stanovnici ovog naselja uporno upozoravaju da nasip, koji bi trebalo da ih zaštiti, nikada nije kvalitetno urađen i da povremene sanacije tu

TEGELTIJA: Bezočna je laž da sam uhvaćen u bilo kakvoj korupciji

Nakon teksta na portalu Žurnal info da je predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija trgovao krivičnim istragama, on je danas demantovao ovu informaciju. Njegovu reakciju prenosimo u cijelosti. Povodom danas objavljenog teksta u online magazinu Žurnal info autora Avde Avdića, radi istinitog informiranja javnosti ističem sljedeće: Potpuna je neistina i zlonamjerna i bezočna laž da sam uhvaćen