Biznis 29.07.2016.

“Otvoreni dani preduzetništva” sa Gradskom razvojnom agencijom

ČITANJE: 2 minute

U muzičkom paviljonu parka „Petar Kočić“ danas su počeli „Otvoreni dani preduzetništva“ koje organizuje Gradska razvojna agencija.

Ovo je drugi put da agencija organizuje ovaj događaj, a u naredna dva dana svoje proizvode će predstaviti članovi klastera „Drvo“.

Načelnik Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović, koji je prisustvovao početku „Otvorenih dana preduzetništva“ rekao je da je Grad Banja Luka učinio dosta na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta što se ogleda u donošenju novih mjera prilikom registracije preduzeća, te u dodjeli podsticaja privrednicima.

– Stvorili smo uslove da se preduzeće kod nas može registrovati u roku od 24 sata. Takođe, preduzetnike smo u ovoj godini oslobodili takse koja se plaća za isticanje naziva firme. Uveli smo podsticaje kao podršku zapošljavanju i samozapošnjavanju. U prošloj godini smo na taj način podržali otvaranje 45 samostalnih radnji i zapošljavanje 75 novih radnika. Za ovu godinu smo završili proceduru u vezi sa konkursom i očekujemo da bude zaposleno oko 135 radnika – istakao je Komljenović.

Direktor Gradske razvojne agencije Dejan Kusturić, kazao je da postoje brojne aktivnosti kako bi se Banja Luka razvila u jak preduzetnički centar.

– Danas su sa nama naša preduzeća iz klastera „Drvo“, a mogu najaviti da ćemo uskoro pokrenuti osnivanje još dva klastera i to klaster informacionih tehnologija i klaster kože i obuće. Organizacijom „Otvorenih dana“ zapravo želimo da promovišemo naše preduzetnike i njihov rad, te da im pomognemo da razviju svoj biznis – rekao je Kusturić.

Inače, u okviru „Otvorenih dana preduzetništa“ biće prezentovane teme kao što su: podrška udruživanju u klastere od strane agencije, organizacija i rad klastera „Drvo“, prednosti udruživanja kada je u pitanju drvoprerađivački sektor. Pored prezentacija i panel diskusija biće upriličena i praktična radionica o duborezu.

„Otvoreni dani preduzetništa“ trajaće do subote uveče.