Svijet 25.07.2020.

OTVORENO PISMO AUSTRIJSKIM MEDIJIMA: Republika Srpska nije fašistički entitet

ČITANJE: 2 minute

Predstavništvo Republike Srpske uputilo je otvoreno pismo jednom od austrijskih medija, tačnije Oberösterreichische Nachrichten, koji su na svojoj web stranici 20. jula objavili intervju sa Danielom Kehlmannom. Kehlmann se u ovom intervjuu osvrnuo na Nobelovu nagradu koja je uručena Peteru Handkeu i time iznio neprihvatljive kvalifikacije o ovom uglednom književniku i Republici Srpskoj.

Kehlmann je u intervjuu spominjao fašizam dovodeći ga u korelaciju sa Republikom Srpskom, srpskim narodom i Peterom Handkeom. Predstavništvo je u svom otvorenom pismu navelo kako je Kehlmann iznio neistine demonizujući Petera Handkea i iznoseći lažnu tvrdjnju da je Republika Srpska ,,fašistički entitet“. Ove neprihvatljive kvalifikacije o Handkeu, ali i jednom od dva međunardno priznata entiteta BiH, zahtijevaju reakciju institucija.

Podsjetimo se, nakon što je Peter Handke osvojio Nobelovu nagradu, bio je na meti svjetskih medija i brutalne političke kampanje zbog njegovih javnih stavova o Srbima tokom razbijanja jugoslovenske države. Omjer u kojem je ovaj ugledni austrijski pisac demonizovan u jednom dijelu zapadne javnosti može se uporediti sa načinom na koji se sloboda mišljenja osporava u totalitarnim sistemima. Ironično, oni koji ga napadaju i osporavaju pozivaju se na demokratiju i ljudska prava, a koriste upravo anti-demokratski diskurs i metode totalitarizma, navodi se takođe u pismu.

Predstavništvo je uputilo i apel, pozivajući medije da moraju biti oprezniji pri korištenju ovakvih izraza, jer upravo se tako vrijeđaju žrtve koje su stradale u Drugom svjetskom ratu na prostoru Balkana. Ovakve optužbe spadaju u sferu istorijskog revizionizma. U XX vijeku, tokom Drugog svjetskog rata je u fašističkim logorima brutalno ubijeno na stotine hiljada Srba, a Srbi su progonjeni i ubijani od strane nacističkih režima širom Evrope.
U proteklih 25 godina srpski narod bio je žrtva medija, a danas bi se više nego ikada trebala poštovati istorijska nauka. ,,Ovakve tvrdnje su zlonamjerne, licemjerne i apsolutno nedopustive jer nisu zasnovane na istorijskim činjenicama. Naprotiv, u revizionističkom narativu istorijske činjenice se koriste selektivno i njima se nastoji manipulisati. Ipak, istorija kao nauka je mnogo starija od ovih tendencija, i u stalnoj je potrazi za istinom“, navodi se u pismu.

S obzirom na činjenicu da su prostor Balkana i političke prilike u BiH izrazito kompleksna tema, političke manipulacije ne doprinose pomirenju naroda koji na tim prostorima žive, naročito kada dolaze od strane javnih ličnosti i intelektualaca.

Ovim pismom, Predstavništvo je zamolilo javnosti njemačkog govornog područja da budu naročito oprezni u korišćenju određenih termina i kvalifikacija.

(dunav.at)