Vijesti 26.07.2020.

OTVORENO PISMO: Dušica Runić o ekološkoj drami u Drvaru u obraćanju vlastima u Livnu i Sarajevu

ČITANJE: 2 minute

Dušica Runić, načelnica Dravara, opštine koja je danima zatrpana smećem, ilegalno uvezenim iz Italije, obratila se vlastima u Livnu i Sarajevu otvorenim pismom, u kojem podsjeća da sutra, na Dan ustanka protiv fašizma, Drvar slavi Dan opštine.

– Protiv koga se danas bore građani Drvara? Koga da pitam? Kome da se obratim? Šta da kao načelnik opštine odgovorim narodu koji ne može više da izdrži, narodu koji je do prije mjesec dana živio u ekološki zdravoj sredini – poručila je Dušica Runić, piše Srpskainfo.

Runićeva podsjeća da je otpad, koji je iz italije “doplovio” početkom jula, i dalje u Drvaru, da “kisne, isparava i smrdi”.

Navodi da hronični bolesnici imaju probleme, te da su se pojavili prvi slučajevi zaraze virusom korona.

– Već danima pokušavam administrativnim i zakonskim modelima postići cilj da nelegalno deponovani otpad bude uklonjen sa područja opštine. Kantonalnom ministarstvu prostornog uređenja i zaštite životne sredine bilo je potrebno samo šest dana da izda rješenje o nepostojećem reciklažnom pogonu, a federalnom manje od 25 da izda dozvolu za uvoz otpada. Nadležnom sudu bilo je potrebno više od tri mjeseca da registraciju sporne firme objavi u službenim novinama, a službeni dopis o registraciji pravnih lica i ne dostavlja opštinama, na čijoj se teritoriji firma nalazi, iako im je to zakonska obaveza – navodi Runićeva

Dodaje da od nadležnih nije dobila nijedan odgovor na postavljena pitanja.

– Nijedan odgovor nismo dobili, osim izjava i dopisa o nenadležnosti. Odjednom niko ni za šta nije nadležan – poručila je Runićeva.

Ona je podsjetila da je na sastanku u Sarajevu, održanom prošlog petka, “niko nije imao zakonsko rješenje da se otpad ukloni”.

– Ministri tvrde da su uradili „sve po zakonu“, a federalni inspektor se striktno držao papira na kojem stoji adresa Titova 1 i Pasjak bb, tvrdeći da je jedino zakonsko rješenje da se sav otpad, koji je u međuvremenu istovaren širom Federacije BiH, vrati na adresu firme, u nepostojeći pogon za reciklažu – navodi načelnica Drvara i dodaje da “nijedna od dvije adrese nije tačna”.

– Kad se sve sagleda, adresa firme bi trebalo da bude Livno bb ili Sarajevo bb, jer niti jedna od adresa, koje su u centru zbivanja proteklih dana, nije tačna – navodi Dušica Runić.

Podsjećamo, u Drvar i okolinu, mahom u napuštene devastirane fabrike, početkom juna je dovezeno i deponovano skoro 300 tona otpada, uvezenog iz Italije, navodno za reciklažu. Ispostavilo se da je, prema sudskom registru, sjedište firme “Krom reciklaža”, koja je uvezla otpad, na adresi opštine Drvar.

Kako je ranije pisala Srpskainfo, ova firma je dobila dozvolu za rad za nepostojeću fabriku za preradu otpada u selu Pasjak kod Drvara.

(SB/banjaluka.net)